Vuoden 2010 heikko perunasato ja sitä seurannut laajamittainen tuonti puhuttaa Venäjällä. Sikäläisellä suurella TV-kanavalla oli syyskuun 4. päivänä pitkähkö uutinen perunasta, mikä osoittaa perunan olevan suurimerkityksellinen asia.
Venäläiset asiantuntijat ovat vakuuttuneita perunan hyvistä vaikutuksista ihmisten terveyteen. Peruna alentaa verenpainetta ja vahvistaa vastuskykyä. Peruna on hyvin monipuolinen ruoka-aine ja siitä voi tehdä ihania ruokia mm. sienten kanssa.
Uutisessa todetaan, että peruna on toisille hyvä bisnes ja toisille huono bisnes. Venäjän kaupoissa ei viime kevättalvella ollut tarjolla venäläistä perunaa, vaan tarjolla oli vain ulkomailta tuotua perunaa. Keväällä hinta nousi kaupoissa 80–100 ruplaan kilolta (1,73–2,16 euroa kilolta).
Maatalouden tutkimuslaitoksen johtajan mukaan Venäjällä syödään 30 miljoonaa tonnia perunaa, josta viime kautena puuttui 10 miljoonaa tonnia. (Tuonti oli kuitenkin vain 1 miljoona tonnia eli 1000 miljoonaa kiloa, toim. huom.). Tuonti ei ole toivottua, sillä ulkomaisen perunan mukana on mm. koloradonkuoriainen tullut Venäjälle.
Viljelijän mukaan ulkomaisella siemenellä sadot parantuvat kaksinkertaiseksi. Venäläiset jalostajat eivät pysty tuottamaan siemenperunaa riittäviä määriä, kun rahaa ja peltoja puuttuu. Siementä on kannattavampaa ostaa ulkomailta. Hollantilaiset siemenet kuitenkin asiantuntijan mukaan taantuvat nopeasti (sikäläinen ’Newsky’ onkin taudinkestävä, toim. huom.).
Pakkaamon johtaja peräänkuuluttaa pienyritysten ja valtion yhteistyötä perunan omavaraisuudessa eteenpäin pääsemiseksi. Valtion tulisi rahoittaa jalostusta ja bisnesmiesten tulisi vuokrata peltoja uusien perunalajikkeiden viljelemiseksi, jolloin voitaisiin tulevaisuudessa ostaa omia siemeniä ja huoltovarmuus paranisi.
Tänä syksynä satoennusteet ovat Venäjällä hyvät. Perunan hinta on kaupoissa 30 ruplaa kilolta (65 senttiä) ja hinnan ennakoidaan pysyvän tasaisena. Ulkomaista tavaraa tullaan uutisen mukaan tarvitsemaan vasta keväällä.
Uutisessa todetaan, että ulkomaiset yritykset ovat tulleet Venäjälle jäädäkseen markkinoille. Ne ovat valmiita kovaan kilpailuun, eivätkä venäläiset koe pärjäävänsä kilpailussa.
Haastateltava viljelijä kokee ongelmana sen, että varastoja ei ole kaikilla ja fermerit joutuvat myymään satonsa välittäjälle. Fermerit eivät pääse markkinoille, vaikka haluaisivat itse myydä satonsa. Kuluttajat haluaisivat ostaa suoraan viljelijältä, jolloin he voisivat luottaa siihen, ettei mm. nitraattia ole yli sallitun määrän.
Torit ovat kauppiaiden hallussa eivätkä uudet myyjät ole sinne tervetulleita. Viljelijä joutuu myymään satonsa 5 ruplalla ja jälleenmyyjä myy sen 20 ruplalla. Toreilla myydään kiinalaista perunaa kotimaisena. Se mitä on kotimaista, on multa ja taivaalta tippunut vesi, toteaa viljelijä TV-kanavan uutisessa.
Klikkaa ja katso TV-uutinen Peruna puhuttaa Venäjällä
Lue lisää Venäjän perunamarkkinoista uudesta Puutarha-Sanomat -lehdestä (nro 8/2011), haastateltavina Luonnosta Oy:n Aki Aunola ja HZPC Sadokas Oy:n Jaakko Rahko.