Onko EU:n maatalouspolitiikassa järkeä?

Puutarha-Sanomien numerossa 10/2010 otetaan kantaa EU:n komission maatalouspolitiikan linjauksiin. Lehti epäilee, onko kuluttajien ruokakorin halventaminen tukieuroilla ylipäätään tavoiteltavaa?

– Komissio linjauksen mukaisesti jokaisella EU maalla on oikeus tuottaa elintarvikkeensa. Ei siis enää pyritä siihen, että ruoan tuotanto siirtyisi unionin edullisimmille tuotantopaikoille. Lähiruoan merkitys tunnustetaan, toteaa Jouko Tikkanen lehden pääkirjoituksessa.

– Komissiossa on herätty tuottajain heikkoon neuvotteluasemaan elintarvikeketjussa. Yhä pienempi osa elintarvikkeen arvosta jää tuottajalle teollisuuden ja kaupan osuuksien kasvaessa. Tämähän on luonnollista seurausta siitä, että tuotantoa on pyritty keskittämään niin Euroopan sisällä kuin jäsenmaissakin yhä suurempiin keskittymiin. Ongelmaa paikkaamaan on tarvittu monimutkainen tukibyrokratia, jotta tuotanto säilyisi epäedullisimmillakin alueilla.

– Tuotannon keskittämisellä on haittavaikutuksia myös ympäristöön. Jälleen tarvitaan kepeistä ja porkkanoista koostuvaa tukiviidakkoa, jotta ympäristöön kohdistuvia haittavaikutuksia voidaan vähentää.

– Vaikka komissio tunnustaa harjoitetun maatalouspolitiikan johtavan moniin ongelmiin, ei EU:lla eikä jäsenmailla ole rohkeutta arvioida koko yhteisen maatalouspolitiikan miellekyyttä ylipäätään. Onko pyrkimys halventaa kuluttajan ruokakoria maataloudelle maksettavilla tukieuroilla ylipäätään tavoiteltavaa? Kuluttajien halu suosia luomua ja lähiruokaa korkeammasta hinnasta huolimatta kertoo vastauksen, kirjoittaa Tikkanen.

– Nyt jonkun pitäisi vain uskaltaa sanoa, ettei keisarilla ole vaatteita lainkaan. Sitä tuskin möläyttävät kymmenet tuhannet virkamiehet, jotka sekä kutovat maatalousbyrokratiaa että valvovat sen toteuttamista.

Puutarha-Sanomissa on mm. seuraavat artikkelit:

• Tiukka linja tappoi joulutähden taimituotannon, haastattelussa mm. Antti Pajunen Huiskulasta, Tapio Heikkilä, Jarmo Lemström Scheteligiltä, Jari Poutanen Evirasta ja Tuula Mäki-Valkama maa- ja metsätalousministeriöstä.

• Venäjä viekoittelee jo vihanneksia, todetaan markkinapalstalla, perunaa on viety jo 16 miljoonaa kiloa.

Energiaverotus on uhka valotuotannolle, lehdessä on esitelty energiaveroihin tulossa olevat lisäykset ja mahdollinen Bo Linden esittelemä pykälämuutos, jolla lisärasitus valotuotannolle voitaisiin estää.

• Näin maailmalla – Espanjan ja Hollannin vadelmatuotantoa, Jari Kännisen raportti

Minna Lindell K-supermarket Karkkilasta on Mestarimyyjä, haastattelussa myös kauppias Harri Ahola

• Näsin S-market on hyperluokkaa, haastattelussa Nina Ahrenberg ja marketpäällikkö Tuomo Väliheikki.

• Vihannesyhtymä 3T Haukivuorelta ja Jari Häyrisen tila Juvalta saivat Globalagap-sertifikaatin

• Lopen peruna ei ole jäänne, Heikki Männistö kasvattaa perunaa 52 hehtaarilla ja pojat aikovat vielä lisätä.

• Kansikuvajutussa on Piltin puutarhan eripariset yrittäjät Hanna Huhtamaa ja Janne Vainikkala

• Siimeksen puutarhasta joulukukkia lähimarkkinoille, haastattelussa Sirpa Harju ja Reijo Siimes

• Sauvon Säilykkeeltä kurkkua joulupöytään, haastateltavana Tom Sauren

• Bosnialainen Dennis Dedic on nyt kasvihuoneyrittäjä

• Intialaissyntyinen yrittäjä tuottaa luomuvihanneksia, haastattelussa Ravel ja Berit Kodial

• Puutarhakeskuksien joulu työllistää ammattiväen, esimerkkeinä Kauppilan Puutarhakeskus ja Viherlassila Turusta.Haastateltavina Antti Kauppila ja Silja Lassila.

Voit tilata Puutarha-Sanomat oikean palkin linkistä tai asiakaspalvelustamme puh. 010 387 0880 (ark. klo 9-15) tai lukea lehden digitaalisena näköispainoksena, johon linkki alla.

LUE PUUTARHA-SANOMAT nro 10/2010

Lehden hinta on 5 €, ja sen voit maksaa verkkopankilla tai luottokortilla