Halpuuden kirot

Uusi Puutarha-Sanomat (nro 9/2010) kiroaa pääkirjoituksessa halpuuden ylikorostumista. – ”Köyhän ei kannata ostaa halpaa”, sanotaan ja itsekin olen sen elämäni varrella monesti todistanut. On tullut hankittua halpoja kodinkoneita, jotka ovat rikkoutuneet parissa vuodessa. On tullut pihdattua paidassa, joka on kulahtanut ensimmäisessä pesussa, toteaa Jouko Tikkanen.

– Vironkielessä ”halb” tarkoittaa huonoa, viallista ja toisluokkaista. Kun kanssakäymisemme eteläisen sukulaiskansan luona on vilkasta, niin soisi halpa-sanan avautuvan meille suomalaisillekin. Tuotteilla on muitakin ulottuvuuksia kuin hinta.

Lehden mukaan puutarhatuotteista löytyy paljon esimerkkejä, mihin pelkästään hinnalla pelaaminen johtaa.

– Vajaa kaksi vuosikymmentä sitten kauppapuutarhurit kasvattivat isoissa ruukuissa komeaa syyskukkaa, atsaleaa. Sen myynnistä saivat toimeentulon sekä puutarhuri että kauppias, mutta ennen kaikkea kuluttaja saattoi olla hankinnastaan iloinen ja sen kehtasi viedä kyläillessä viemisiksi.

– Ruukkukukatkin joutuivat tarjousrumban kohteeksi. Atsaleankin hinta piti saada alas. Purkit pienenivät ja kukka kutistui. Myymälöissä huonolla hoidolla pidetyt kukat kuihtuivat nopeasti. Hinta oli saatu alas, mutta kukka menetti arvostuksena ja kiinnostuksensa. Kuka kehtaa viedä parien euron kukkapurkkia viemisiksi?

– Helsingin kauppatorilla turistit ihastelivat aikoinaan suomalaisten viljelijöiden tuoreita ja raikkaita vihannestiskejä. Nyt torikauppiaat hakevat myymänsä vihannekset ja hedelmät keskusliikkeiden varastoista niistä eristä, jotka ovat vanhentuneet ja eivät enää kelpaa kauppaketjujen tiskeihin. Kuluttajat ovat hyljänneet torit eikä niistä ole matkailullekaan enää iloa.

Puutarha-Sanomien mukaan kestävä kehitys on monelle tärkeä arvo.

– Se on räikeässä ristiriidassa halpuuden kanssa, joka tarjouskilpailusta päätellen on meillä kaupankäynnin tärkein arvo. Perusnuukien saksalaisten maasta kuuluu kuitenkin kummia: he ovat kyllästymässä halpoihin laatikkomyymälöihin. Voisiko tuuli kääntyä meilläkin ja ryhdyttäisiin kilpailemaan laadulla?, kysytään pääkirjoituksessa.


Puutarha-Sanomissa on mm. seuraavat jutut ja artikkelit

• Venäjä nielee perunaa: vientiperunasta on kirjoitettu jo 9 miljoonan kilon kasvintarkastustodistukset. Haastattelusssa Aki Aunola, Teppo Vetoniemi ja Atro Virtanen.
• Krunexin valmisruokatehdas siirtyi Juvalle, haastattelussa toimitusjohtaja ja pääomistajaksi tullut Timo Marttinen.
• Kompakti K-supermarket avattiin Torpparinmäkeen. Kauppiaat Mikko Karmakka ja Anu Helenius ovat onnellisia.

• S-ketjujen tuore hevi-päällikkö Markku Louhi haastattelussa.
• Sadonkorjuun voi antaa urakoitsijalle. Matti Laurila nostaa porkkanat, punajuuret ja palsternakat.
• Kansikuvassa oleva Erhovaaran puutarhan Tuomo Vehviläinen kasvattaa syklaameja syksyksi ja joulutähtiä jouluksi. Syysvaihtoehdot on kukkatarhurilla vähissä.

• Pohjanmaan pakkaamoiden johtajat kertaavat mennyttä kautta ja ennakoivat uutta. Haastattelussa Peter Backström, Rosita Langels, Niklas Hultholm, Ove Grandell ja Susanne West.
• Domretor valmistaa juuressoseita jouluksi. Haastateltavana on toimitusjohtaja Åsa Alanko.
Eero Leppäkoski siirtyi mehutukkurista mehuntekijäksi. Kivelän kylmäpuristettuja marjamehuja löytyy jo kauppojen hyllyistä.
• Mestariviljelijät panostavat pakkaamiseen. Uusi halli otettiin käyttöön. Haastateltavina ovat juvalainen Jyrki Karhinen ja joroislainen Esa Aholainen.

• Turussa olivat onnistuneet ruokamessut, yrittäjien kommmentteja.
• Paimiolainen Esko Holma vuokrasi Hirvilahden kartanon maat Perniöstä ja viljeli siellä uutuuskasvina salaattisipulia.
• Hellekesä kasvatti jättikurpitsat. Miika Mäntyniemen kurpitsa painoi 334 kiloa ja hän antaa kasvatusohjeita haastaen ammattilaiset 500 kilon kurpitsan kasvattamiseen ensi kesänä.
• Pohjanmaalla panostetaan lähiruokaan, haastattelussa Kristina Linde.

• Vaasalainen kokki Bror West on ihastunut paninien tekemiseen.
• Ikaalisten Luomu laajentaa puolella hehtaarilla ympärivuotista kasvihuonetuotantoa. Erviran pääjohtaja Jaana Husu-Kallio vaatii luomualalta enemmän tekoja kuin puhetta.

Voit tilata Puutarha-Sanomat –lehden oikean palkin linkistä tai puhelimitse 010 387 0880 (ark. 9–15) tai lukea tämän lehden digitaalisena näköispainoksena 5 euron verkkomaksulla alla olevasta linkistä.

Lue Puutarha-Sanomat nro 9/2010 tästä