Uusi Puutarha-Sanomat lehti (nro 4/2010) on tilaajilla. Siinä puututaan voimakkaasta marja- ja varhaisperuna sekä vihanneskaupassa rehottavaan alkuperähuijaukseen.
Päätoimittaja Jouko Tikkanen kirjoittaa, että kun viljely ja elintarvikkeiden valmistus ovat tarkassa syynissä, on vaikea ymmärtää, kuinka markkinoilla siedetään veijareita, jotka mellastavat mielin määrin.
– Kuluttajia huijataan kääntämällä puolalainen mansikka tai varhaisperuna suomalaiseksi. Kun toukokuun lopulla on epäuskottavaa myydä kotimaista mansikkaa, myydään puolalainen mansikka ruotsalaisena. Sekunnissa voidaan tuotteen arvo tuplata, siis varsinaisen lisäarvon tuottamista.
– Kuluttajien huijaamisen lisäksi käännöstempulla viedään kannattavuutta kotimaiselta tuotannolta. Mitä hyötyä on väsäillä muutamien senttien tukiverkkoja, kun samaan aikaan annetaan viedä euro markkinahinnasta pois?
Tikkanen muistuttaa, että ministeri Sirkka-Liisa Anttila on luvannut sekä viljelijätilaisuuksissa että eduskunnassa puuttua alkuperän väärentämiseen.
– Viranomaisten velton asenteen korjaamisen sijaan hän on esittänyt valvonnan resurssien lisäämistä. Ei ole resursseista puutetta, sillä riittää, kun yksikin prosentti viljelijöitä kyttäävistä viranomaisista suuntaa toimintatarmonsa todelliseen ongelmaan.
– Vilpilliset kauppatavat on kuin vaarallinen kasvintuhooja tai vieraslaji. Se leviää ja valtaa sijaa terveeltä ja rehelliseltä toiminnalta, ellei sen torjuntaan puututa heti ja rivakasti. Torjuntakeinojen tulee myös olla tehokkaita. Alkuperän huijaamiseen estämiseen ei näytä olevan tehokkaita myrkkyjä. Huomautukset tai pikkusakot lähinnä naurattavat tekijöitä, kun bisnes on tuottoisaa.
Järjestäytynyt kauppa ei syyllisty alkuperäväärennöksiin, mutta se voisi pääkirjoituksen mukaan olla apuna ilmiön kitkemisessä.
– Kun viranomaiset näyttävät olevan hampaattomia, voisi järjestäytynyt kauppa jämäkällä toiminnalla kitkeä petollisen kilpailun pois. Ei kaupalle pitäisi olla se ja sama, mitä kaupan edustalta vuokratuilla myyntipaikoilla tapahtuu. Jos siellä huijataan asiakkaita, leimautuu kauppakin. Vuokrasopimuksissa on syytä edellyttää rehellistä toimintaa, kirjoittaa Puutarha-Sanomat.
Puutarha-Sanomat –lehdessä on mm. seuraavat artikkelit:
· Alkuperän väärentäminen on ammattimaista: haastattelussa Hannu Salo HML:stä, Urpo Airaksinen Liperistä ja Tommi Anttila Kokemäeltä.
· Alkuperähuijaukset puhuttavat eduskuntaakin: ministeri Anttilan vastaus kansanedustajien Markku Rossin, Klaus Pentin ja Mats Nylundin kirjalliseen kysymykseen.
· Tullintorin K-marketissa tarjotaan hyvää mieltä, nuoren kauppiaan Juha Reinikaisen haastattelu.
· Kivijalkamyymälästä saa palvelua ja herkkuja: Tv-toimittaja Aarre Kanth vaihtoi kauppiasuraan.
· Puutarha-Sanomien He-Vi-koulussa aiheina kevään juhlakausi ja paikallisuus myyntivalttina.
· Espanjan mansikantuotanto siirtyi muovin alle: raportti Euroopan suurimmalta mansikkakeskittymältä, katso videoklippi muovihuoneviljelystä.
· Kansikuvassa oleva Erkki Kilpeläinen tuottaa vihannesten taimia Juvalla erikoistuneiden viljelijöiden tarpeisiin
· Pelargonit taistelevat puutarhanäyttelyissä. Lue mikä parvekekukka-asetelma on yleisön suosikki. Voit osallistua myös äänestykseen osoitteessa www.omapiha.info/kilpailu toukokuun loppuun saakka. Katso myös videoklippejä.
· Stefan Svenss Maalahdesta viljelee helmitomaattia.
· Kuhmolainen Akonlahden puutarha laajensi salaattituotantoa
· Ankara talvi ei viivästyttänyt varhaisperunan kylvöjä, haastattelussa Jaakko Lehmuskoski Rymättylästä, Markku Santamäki Asikkalasta ja Kari Haiko Lemiltä.
· Alahovin viinitilalla viini, ruoka ja miljöö houkuttimena. Risto ja Taina Hallman haluaisivat saada liköörit tilamyyntiin. Vaarana on, että komissio vie Suomen EU-tuomioistuimeen ja menetetään tilaviinioikeudetkin.
· Riitan Herkun toimitusjohtajana on aloittanut Marina Sabel.
· Kodin Terra tuplaa, haastattelussa Jari Alanko, joka kertoo puutarhakaupalla olevan konseptissa hyvin suuri merkitys.
· Ilmasto ja lähimarkkinat ovat Ruotsin Jönköpingenin läänin hedelmätuotannon perusta.
Voit tilata lehden oikean palkin linkistä tai asiakaspalvelusta puh. 010387 0880 (ark. 9–15) tai lukea lehden digitaalisena näköispainoksena 5 € verkkopankkimaksulla alla olevasta linkistä. Voit esikatsella ilmaiseksi sivut 1-3.