SPK tuottaa minimukuloita maailmalle

Tyrnävällä toimivan Siemenperunakeskuksen tuottamat minimukulat ovat uusisuomalainen vientituote. Suomen siemenperunakeskus eli SPK kehittää parhaillaan minimukulatuotantoaan Tekesin rahoittaman Symbio – Biotekniikasta tuotantoon -ohjelman tuella. Hankkeen tavoitteena on uudistaa pitkään alalla toimineen yrityksen bioteknologisiatuotantotapoja sekä ottaa käyttöön uutta ja innovatiivista teknologiaa. Näin voidaanvahvistaa mahdollisuuksia kansainvälisillä markkinoilla.

– Päänavaus vientikaupassa on jo tehty, ja siinä ruotsalaisen minimukulatuotannonsiirtyminen meille on ollut merkittävä askel. Samalla se kertoo siitä, ettäsuomalaiseen bio-osaamiseen luotetaan. Ruotsille yhteistyö on osaltaan myöshuoltovarmuutta, kun kymmenien lajikkeiden koeputkiaineistosta huolehditaan nytTyrnävällä, toimitusjohtaja Lauri Juola sanoo.

Sopimus minimukuloiden toimittamisesta SPK:n ja Agrico Nordic Ab:n välillä onuseampivuotinen ja toimitukset alkavat keväällä 2011. Kyseessä on useita kymmeniäeri perunalajikkeita. Joukossa on tuttuja nimiä myös suomalaisille, mutta useimmatlajikkeista ovat vieraita Suomen markkinoilla.

Kansainvälisestä luottamuksesta kertoo myös Tansaniaan suunnitteilla olevaperunahanke, jossa SPK on mukana. Perunalla on vahva noste maailmallaruokahuoltokasvina, ja Tansanian ylänköalueet puhtaine peltoineen tarjoavatperunanviljelylle myös varsin hyvät olosuhteet.

Terveellä siemenellä on kysyntää

Ruotsin ohella mahdollisuudet ja näkymät ovat hyvät myös muissa Pohjoismaissa jaBaltiassa. Terveen esiperussiemenen tuottamiseen myös muualle Eurooppaan on hyvätmahdollisuudet, sillä kasvitaudit koettelevat perunan eurooppalaista avomaatuotantoaSuomea kovemmin. Meilläkin terveen ja kasvuvoimaisen siemenperunan ensivaiheenturvaamiseksi käytetään kasvihuonetuotantoa.

Siemenperunakeskuksella on hyvät lähtökohdat kehittää minimukulatuotantoa jaesiperussiementuotantoa. Se vastaa jo entuudestaan Suomessa yleisesti viljeltävienperunalajikkeiden terveen siemenaineiston ylläpidosta, sertifioidun ja perussiemenentuotannosta sekä myös monien lajikkeiden markkinoinnista.

– Pystymme hyvin hyödyntämään nykyisiä laboratoriotiloja, kasvihuoneita, peltoalaammesekä erityisesti vankkaa ja kokemuspohjaista osaamistamme, Lauri Juola lisää.

Viidessä vuodessa peltoviljelyyn

Minimukula tarkoittaa kasvihuoneessa kasvatettua ja tervetaimista tuotettua perunanensimmäistä sukupolvea. Ruotsista Tyrnävälle siirretystä koeputkiaineistosta saadaanensimmäiset minimukulat tämän vuoden aikana.

SPK:n laboratoriossa monistetaan koeputkikasveista uusia perunanalkuja, joidenmikrolisäys koeputkessa ja steriileissä laboratorio-oloissa kestää kahdesta kolmeenkuukautta ja kasvatus kasvihuoneessa kolmisen kuukautta.

Sen jälkeen sato varastoidaan ja Evira tarkastaa sen. Maaliskuussa 2011sertifioidut minimukulat toimitetaan maailmalle. Minimukulan matka siementuottajienkautta loppuasiakkaalle kestää neljästä viiteen vuotta.

– Minimukula on pitkälle jalostettu lisäarvotuote. Jos kaikki sujuu hyvin,viljelijöiden ja siementalojen käytettävissä on viiden vuoden kuluttuakorkealuokkainen avomaan tuote, SPK:ta konsultoiva peruna-asiantuntija Paula Ilolasanoo.