Sipulin suosio on kasvanut. Vuoden alusta lokakuun loppuun vuonna 2008 kotitaloudet ostivat tavallista ruokasipulia eli keltasipulia viidenneksen enemmän kuin vastaavaan aikaan vuonna 2007, osoittavat Nielsenin luvut.
Kotimaiset Kasvikset ry:n viestintäpäällikkö Pirjo Toikkanen näkee sipulitrendissä viitteen siitä, että kotikokkaus on lisääntymässä.
– Juuri nyt ajankohtaista on käyttää sipulia pieninä, raakoina kuutioina blinien lisäkkeenä. Ohuet sipulisiivut sopivat myös appelsiini- tai tomaattiviipaleiden lomaan salaatiksi, Toikkanen vinkkaa.
Lääkkeenomainen kasvis
– Sipuli on paitsi oleellinen osa ruuanvalmistusta, myös terveysvaikutteinen, suorastaan lääkkeenomainen kasvis, Toikkanen ylistää.
Tutkimusten mukaan sipulit osana monipuolista, kasvispainotteista ruokavaliota alentavat veren kolesterolitasoa, vahvistavat immuunijärjestelmää ja auttavat ehkäisemään syöpä- ja sydän- ja verisuonisairauksien kehittymistä. Säännöllisesti sipuleita ja valkosipulia syövät sairastuvat muita harvemmin erilaisiin syöpäsairauksiin.
Sipulien terveysvaikutukset aiheutuvat niiden sisältämistä orgaanisista rikkiyhdisteistä ja flavonoideista. Erityisesti sipuleiden kversetiini on voimakas antioksidantti. Sipuleiden allisiini puolestaan vaikuttaa antibioottisesti.
Perusmaustajasta erikoisuuksiin
Suomessa sipuleita tunnetaan viitisentoista erilaista, maailmalla kaikkiaan parisenkymmentä. Eniten käytetään tavallista keltasipulia. Kansainvälisessä kaupassa sipuli on tomaatin jälkeen arvokkain vihannes. Sipuli säilyy hyvin ja kestää kuljetusta, joten sitä on helppo markkinoida jopa maanosasta toiseen.
Yleensä pelkkä sipuli tarkoittaa keltasipulia, jota kutsutaan myös ruokasipuliksi. Hevi-osastolta löytyy nykyään myös punasipuli, purjo, valkosipuli, ruohosipuli, salottisipuli, makea sipuli, jättisipuli ja kevätsipuli.
Gourmetsipuliksi voi kutsua vanhanajan ryvässipulia, jonka maku on erittäin aromikas. Erikoisuutena voi löytää myös kiinalaista ruohosipulia, jonka maku muistuttaa valkosipulia. Ilmasipuli on melko harvinainen, kuitenkin tuttu puutarhaharrastajille. Sen paksut, ontot varret voi leikata renkaiksi salaatteihin.