Puutarhamyyjät ovat trendiammattilaisia

– Puutarha-alalla on käynyt samoin kuin kokkibuumilla eli se on jatkuvassa kasvussa. Uusia puutarhamyymälöitä, ketjuja ja pieniä myymälöitä, tulee koko ajan lisää. Ammattitaitoisia puutarhamyyjiä tarvitaan myös suurille ja pienille taimitarhoille, tukkutaimistoille, kukkakauppoihin ja tavaratalojen ja rautakauppojen puutarhaosastoille, maisemasuunnittelija Jonna Korhola luettelee.

Jonna Korhola Maisemasuunnittelu Kontrasti Oy:stä on ollut mukana Markkinointi-instituutin järjestämän koulutusohjelman suunnittelussa ja kouluttaa tulevia puutarhamyyjiä.

Vuoden mittaisen puutarhamyyjäkoulutuksen tavoitteena on, että myyjä osaa lukea asiakkaan pihasuunnitelmaa, antaa neuvoja, auttaa ideoinnissa sekä jatkaa konsultoivana myyjänä asiakkaan pihaprosessia eteenpäin.

– Puutarhamyyjän koulutus jakaantuu puutarha-alan sekä myynnin ja asiakaspalvelun koulutukseen. Myyntikoulutuksen ainoana tavoitteena ei ole tehokas myynti, vaan pikemminkin asiakkaan tarpeiden kokonaisvaltainen ymmärtäminen. Myynnin näkökulmasta myyjälle on tärkeää ymmärtää katteen merkitys ja asiakkaan tarpeet kokonaisuudessaan. Lisämyynti, myyntiprosessi ja myyntiargumentointi ovat tärkeitä asioita, koulutuspäällikkö Heidi Piirto Markkinointi-instituutista painottaa.

– Koulutus on suunniteltu niin, että mitään pohjakoulutusta alalle ei tarvita. Opiskelua voi kukin suunnata omien lähtötietojen mukaan, sillä opetuksessa käytetään paljon kuvia, joiden pohjalta keskustellaan, Jonna Korhola jatkaa.

– Ensimmäisessä koulutuspäivässä käsittelemme muotoilua, pihan ideaa ja käyttötarkoitusta, pihan olemassa olevaa tilannetta, josta suunnittelu lähtee liikkeelle, sekä tilan hahmottamista ja pihan teemaa. Toisella kerralla perehdymme kasveihin, niiden kasvuvyöhykkeisiin, kasvupaikkoihin ja kasvutapoihin sekä pihamateriaaleihin kuten esimerkiksi kiveyksiin, koristekiviin, patioihin, muureihin, aitoihin, pergoloihin ja muihin elementteihin.

Puutarhureiden pitää osata tunnistaa satoja, ellei tuhansia kasveja. Kuinka tarkkaan kasvien tuntemus testataan puutarhamyyjän koulutusohjelmassa?

– Koulutuksessa opetellaan tunnistamaan yleisimmät kasvit kustakin lajista, esimerkiksi puista, pensaista, perennoista, sipulikasveista ja niin edelleen. Puutarhuriopinnoissa pitää osata tunnistaa noin tuhat kasvia latinankielisine nimineen, aivan näin laajaa kasvituntemusta puutarhamyyjiltä ei vaadita, Jonna Korhola naurahtaa.

– Viimeisellä varsinaisella opetuskerralla käsittelemme puutarhan viimeistelyä kuten valaistusta, kalusteita, vesiaiheita, patsaita, pieniä pihoja ja parvekkeita. Lopuksi palautetaan valmis pihasuunnitelma, joka tehdään oman lähtötason ja taitojen mukaan. Opintojen lopussa käydään vielä koko ryhmän kanssa kaikkien pihasuunnitelmat yhdessä läpi, Jonna Korhola kertoo.