Tasavallan Presidentin haastattelu

Tasavallan presidentti Tarja Halonen harrastaa puutarhanhoitoa. Tänä vuonna hän on lupautunut Valtakunnallisen vihervuoden suojelijaksi. Teemavuosi muistuttaa vihreän ympäristön tärkeydestä hyvinvoinnille ja viihtyisyydelle. Mutta voisiko kotipihoilla ja palstaviljelmillä olla merkitystä myös valtakunnan kriisivalmiuden kannalta? Entä miten puistoissa ja puutarhoissa voisi hillitä ilmastonmuutosta? Presidentin haastattelu on julkaistu Oma Piha -lehdessä (nro 3/2008), joka on myynnissä lehtipisteissä juhannuksen aaton aattoon saakka.

– Hankin 30 vuotta sitten siirtolapuutarhapalstan, presidentti Tarja Halonen muistelee.
– Siihen aikaan siirtolapuutarhojen säilyminen oli hyvin epävarmaa. Olin mukana Marjaniemi-liikkeessä, joka puolusti siirtolapuutarha-aluetta. Oli ilahduttavaa, että myös ympäröivien kaupunginosien asukkaat olivat sitä mieltä, että siirtolapuutarhat kuuluvat kaupunkiin.

– Siirtolapuutarhapalstan hoitohan on aika tarkkaan säänneltyä. Naapureilta saa paljon apua ja neuvoja, mutta paikka täytyy myös pitää hoidettuna.

– Minun naapurini oli toisen polven siirtolapuutarhaviljelijä ja hänestä tuli sitten oppi-isäni puutarhanhoidossa.

– Alun perin iso ruohikko oli perunamaa ja pienen ruohikon paikalla mansikkamaa. Siinä vaiheessa, kun olin ulkoministeri, palstalla ei enää voinut pitää päivittäistä kastelua vaativia kasveja, presidentti Halonen kertoo. Presidentin työ taas on sillä tavalla sitovaa, että kesäaikaan palstasta huolehtivat pääasiassa sukulaiset.

– Pidän erityisesti perinteisistä kasveista, hortensioista, päivänliljoista ja isoista päivänkakkaroista, vadelmista, viinimarjapensaista ja hedelmäpuista. – On hienoa, että on opittu uudelleen löytämään vanhat peruskasvit.

– Marjaniemessä minulla on aina ollut omenapuita. Kerran huomasin, että nurmikolle oli ilmaantunut sellainen piiskataimi, koetin muistella, olinko saanut sen joltakulta. Ihmettelin, kun puuhun kasvoi piikkejä. Lopulta se kukki ja kantoi hyvänmakuisia punaisia luumuja. Siinä vaiheessa selvisi puun alkuperä; huomasin, että naapurin puolella kasvaa samanlainen puu. Luumupuu oli kasvattanut juurivesan minun puolelleni.

Lue lisää Tarja Halosen puutarhamietteistä Oma Piha -lehdestä.