Tulppaani valloittaa Suomen

Puutarha-Sanomat lehti (1/2008) kertoi, kuinka Partaharjun puutarhassa tuotetaan tulppaani. Tulppaanien tuotantomäärä on kasvanut Suomessa jo 50 miljoonaan kappaleeseen ja Partaharjun Puutarha Oy tuottaa niistä peräti 14 miljoonaa.

– Tulppaanien kulutus on ilahduttavasti kasvanut. Kuluttajien on helppo ottaa niitä kimppu mukaan heräteostoksena, toteaa kehittämispäällikkö Hanna Suhonen Partarharjun Puutarhalta.

Myyntipäällikkö Sirpa Savolainen sanoo tulppaanien sopivan hyvin ruokakauppoihin.– Kymmenen kappaleen tulppaanikimppu on edullinen. Tulppaanit antavat kaupalle virkistävän vaikutuksen.

– Vaikka tulppaanit ovat kaupalle helppohoitoinen tuote, ne vaativat kuitenkin kylmäaltaan. Tulppaanit sopivat hyvin kassalinjan läheisyyteen, mutta eivät etyleeniä tuottavien hedelmien viereen. Hyvin hoidettu tulppaanipiste antaa huolitellun ja siistin kuvan kaupasta. Kukasta näkyy kaupan tuoreus, muistuttaa Sirpa.

Tulppaani kerätään kahdesti päivässäJoka viikko Hollannista tulee Partaharjuun puolitoista rekallista tulppaanien sipuleita. Ne ovat irrallaan kuution laatikoissa. Tulppaanin tuotanto kukkaan kestää puutarhalla vajaa kaksi kuukautta. – Tulppaanien viljely meillä on vesiviljelyä. Laitamme tulppaanit piikkikennolaatikoihin ilman multaa. Sitten niitä juurrutetaan lajikkeesta ja ajankohdasta riippuen 2 – 4 viikon ajan 5 C-asteen kylmiössä, minkä jälkeen ne otetaan kasvihuoneeseen hyötöön, toteaa Hanna Suhonen.

– Hyötö kestää 16 – 17 C-asteen lämpötilassa 3 – 4 viikkoa. Kasvuvoimansa tulppaani saa sipulista, ja valoa annetaan sen verran, että lehdistä tulee vihreitä.

Hanna kertoo, että tuuletus on tulppaaninviljelyssä tärkeää. – Tulppaanille ei sovi alalämpö, ja seinillä ja katossa putkistojen lämmittämä ilma painetaan tuulettimilla alas.

Tulppaanisatoa kerätään jatkuvasti. Kaikki kasvustot käydään kahdesti päivään läpi. Pakkauslinjalla kukat pakataan 10 kappaleen nippuihin.

– Laatikoihin laitetaan 25 nippua ja pyrimme tekemään samaan laatikkoon viiden värin ”mixiä”, jotta asiakkaat voisivat valita mieleistään väriä, kertoo Hanna.

Partaharjun puutarhalla on neljä sopimusautoilijaa, jotka jakavat tuotteet Lahti-Jyväskylä linjan itäpuolelle. Syksyllä puutarha hankki kaksi omaa kuljetusrekkaa, toinen tuo Hollannista viikoittain sipuleita omaan tuotantoon ja leikko- ja ruukkukukkia jakotukkukauppaan ja toinen ajaa kotimaan tukkukuljetuksia.

– Jakelumyynnin osuus on noin kolmannes liikevaihdosta. Iso massa menee tukkuliikkeille pääosin Helsinkiin, toteaa Hanna Suhonen.

Energiakulut ohjaavat tuotantoa

Partaharjun Puutarhassa tulppaanit valtaavat ruusulta yhä suuremman osan. Yrityksen kasvihuoneala on 3,1 hehtaaria, josta enimmillään oli ruusua 2 hehtaaria, mutta nyt sitä on enää 7448 neliömetriä. Tulppaanien tuotantomäärä oli vielä viisi vuotta sitten neljä miljoonaa ja nyt se on 14 miljoonaa kappaletta.

Tarkka tuotto- ja kustannusseuranta ohjaavat puutarhan valintoja. – Tuotannon suuntaus ja visiointi ovat kovaa laskentaa. Energia kallistuu, mutta samalla kallistuvat myös kuljetuskustannukset Euroopasta. Tuontia vastaan taistellaan, kertoo toimitusjohtaja Erkki Savolainen.

– Pyrimme pitämään kotimaisen tuotannon pinnalla. Haluamme osoittaa, että täälläkin pystytään tehokkaasti tuottamaan.

Hanna Suhonen sanoo, että haasteena on olla tehokas puutarhayritys, joka tuottaa laadukkaita tuotteita. – Asiakkaat osaavat vastata, olemmeko onnistuneet, toteaa Hanna.

– Jos tuote ei siedä energiakustannuksia, sitä ei jossain vaiheessa tehdä, toteaa Erkki Savolainen.

Puutarha otti kolme vuotta sitten käyttöön 2,5 megawatin kiinteän polttoaineen lämpölaitoksen. Puutarhalla on myös oma sähköasema liitettynä suoraan kantaverkkoon (katso lisää Puutarha-Sanomat 1/2005).

Lue koko artikkeli Puutarha-Sanomista. Voit tilata lehden oikeassa palkissa olevasta linkistä.