Ruokapalvelusopimuksia joudutaan avaamaan

Me olemme mukana kiihdyttämässä Suomen inflaatiota, Fazer Amican toimitusjohtaja TEIJA ANDERSEN toteaa lakonisesti.

Ruuan hinnan odotettu nousu tulee Andersenin mukaan näkymään Fazer Amican palveluiden hinnassa.

– Yrityksen toimitusjohtajana en voi lähteä siitä, että laadusta tingittäisiin. Ruuan hinta on jo ollut niin pitkään alhaalla, että nyt tämä patouma tulee purkautumaan. Toivon, että tämän [ruuan hintaan liittyvän] kohun myötä ruuan arvostus nousee, Andersen sanoo.

On myös odotettavissa, että työpaikkojen ja sairaaloiden ravintolapalveluita tarjoavien yritysten ja liikelaitosten sopimukset asiakkaiden kanssa joudutaan avaamaan.

– Me emme voi ottaa hinnannousua omalle osallemme, Andersen toteaa.

Myös Helsingin kaupungin liikelaitoksen Palmian hoitoalan ruokapalvelupäällikkö LEILA KORHONEN toteaa, että sopimukset sosiaali- ja terveydenhuollon tahojen kanssa täytyy neuvotella uudelleen, mikäli ruuan hinta nousee merkittävästi.

– Meitä sitovat tarkat sopimukset myös ruuan laadun suhteen, emmekä me voi tinkiä mistään ruuan ainesoasta, Korhonen toteaa.

Palmian kouluruokailusta vastaava ruokapalvelupäällikkö JAANA KUJALA puolestaan toteaa, että ruuan laatu pyritään pitämään ennallaan, mutta mikäli kouluruokailuun ei voida käyttää enempää rahaa, laadusta saatetaan joutua tinkimään. Kuluneiden kahden vuodenaikana on nimen omaan pyritty parantamaan kouluruokailun tasoa.

– Olemme juuri saaneet koulujen salaattipöydät kuntoon ja niissä on erilaisia kasviksia tarjolla. Salaattipöydät aiotaan kyllä pitää, mutta ehkä joudumme rajoittamaan kasvisvaihtoehtoja. Liha tulee myös mieleen, se jouduttaisiin vaihtamaan ehkä halvempaan laatuun ja kouluissa on nyt tarjolla pehmeää leipää kaksi kertaa viikossa, Kujala toteaa.