Uutta mansikkaa äitienpäiväksi

Jouko Tikkanen Uutiset Leave a Comment

Marja-Suomen taimituotannon Jarmo Röppänen kertoo, että marjakasvien taimien istutuskausi on käynnistymässä vilkkaasti.

– Kasvihuoneisiin on tehty istutukset pääosin helmikuun lopulla jamuovihuoneisiin maaliskuun puolivälissä. Näillä tiloilla kukinta on joparhaimmillaan.

Röppäsen mukaan helmikuun lopun ja maaliskuun alun lauhat säät ovathelpottaneet lämmitystä ja nopeuttaneet taimien kehitystä. – Tänä vuonnauskotaan näistä istutuksista mansikkaa olevan tarjolla äitienpäiväksiedellisvuosia enemmän.

– Avomaalla on aloitettu varhaissatoon tähtäävät istutukset satotaimilla.Kevätkosteus kannattaa hyödyntää myös frigo- ja paakkutaimien istutuksessa.Tällöin alkukesän kehitys on hyvä, sillä edellytykset vuoden 2008 sadolleluodaan jo kuluvan kesän hyvällä kasvulla, muistuttaa Röppänen.

– Uutena lajikkeena istutetaan jo toista vuotta Sonata-mansikkaa. Lajikkeenistutusmäärä on noussut kuluvalla kaudella jo lähes kymmenen prosenttiinkokonaismäärästä. Sonatasta kehtittyy Polkan rinnalle uusipääsatokauden lajike, uskoo Röppänen.

– Kiireisimmät taimien toimitusviikot ajoittuvat toukokuunviimeiselle ja kesäkuun ensimmäiselle viikolle. Koulujen päättymisen jälkeenistutetaan suurimmalla osalla marjatiloista mansikan ja vadelman taimet,eikä sääolosuhteilla ei näytä näissä istutuksissa olevan suurtakaanmerkitystä.

– Syyssatoon ajoittuvat mansikan satotaimet tulevat istutukseen kesäkuunalussa. Istutuksia tehdään kesäkuun kahdella ensimmäisellä viikolla ja vieläjuhannusviikolla. Tällöin satokausi alkaa heinäkuun lopulta elokuunpuoliväliin. Syyssatomarjoja riittää aina syyspakkasiin asti, kertoo Jarmo Röppänen.

TILAA PUUTARHA-SANOMAT SUORAAN KOTIISI!