Lappilaisille tuotteille oma osuuskunta

Pienten ja keskikokoisten lappilaisten elintarvike- ja luonnontuoteyritysten raaka-ainehuoltoa aiotaan kehittää uuden osuuskunnan avulla. Lapland Coop -osuuskunnan tehtävänä on luonnontuotteiden varastointi, luonnontuotteista valmistettujen elintarvikkeiden markkinoinnin kehittäminen sekä yritysten osaamisen ja verkostoitumisen edistäminen. Varastointi kattaa muun muassa marjat, yrtit, sienet ja poronlihan.

Varastoinnin lisäksi osuuskunta hallinnoi LAPLAND –alkuperämerkkiä, joka kertoo lappilaisen raaka-aineen alkuperästä. Osuuskunta organisoi LAPLAND –tuotesarjan verkostovalmistuksen, myynnin ja logistiikan. LaplandCoop -osuuskunta haluaa olla myös merkittävä luonnontuotealan kehittäjä ja uusien verkostojen luoja Lapissa.

Osuuskunta kutsuu jäsenikseen lappilaisia tuottajia ja yrityksiä, kuntien kehitysyhtiöitä, kuntayhtymiä, kuntia ja muita alueellisia toimijoita. Tähän mennessä 30 yritystä on sitoutunut liittymään osuuskunnan jäseneksi heti, kun toiminta saadaan käyntiin. Osuuskunnan tavoitteena on saada vuoden 2007 aikana vähintään sata toimijaa jäseneksi.

Raaka-aineen saatavuus ja hinta tasaisemmaksi

Osuuskunnan perustamista edelsi Lapin TE- keskuksen rahoittaman ja Rovaniemen Kehitys Oy:n hallinnoiman Laatua Lapista –hankkeen selvitystyö. Perustamisen taustalla ovat Lapin elintarvikeyritysten kehittymisen ongelmat, kuten raaka-aineiden epätasainen saatavuus ja hallitsematon hintataso. Lapin luonnontuotesato tulee markkinoille lyhyenä aikana ja tällöin raaka-ainetta pitäisi kyetä hankkimaan kerralla koko vuoden tarvetta vastaava määrä.

LaplandCoop -osuuskunnan tehtävänä on järjestää elintarvikeyritysten raaka-aineiden saanti siten, että korkealaatuista raaka-ainetta riittää koko satokaudeksi tasaisella ja ennustettavalla hinnalla. Tämä mahdollistaa myös sen, että yritykset voivat tehdä pidempiä sopimuksia jälleenmyyjiensä kanssa.

Osuuskunta hakee valtion vakuutta luonnontuotteiden varastointiin sekä pääomituksen varastoitaville tuotteille. Raaka-aineet vakuutetaan kattavasti ja seurannalla turvataan varastojen määrät ja arvot. Varastoinnilla pyritään satokauden sisäiseen raaka-aineen laadun, saatavuuden ja hinnan vakiointiin.