Tukkutori vilkastuu

Helsingin Tukkutori on herännyt kesäaikaan. Toukokuussa kauppaa käydään kesäkukilla ja amppeleilla, mutta ensimmäiset varhaisperunat ja nippuvihannekset ovat jo torilla.

Lohjalainen Veikko Tuominen on alan konkareita. Hän kuvaa itseään b-luokan jobbariksi. – Ostan viljelijöiltä ja myyn torilla. Ennen minulla saattoi maanantaiaamuna olla kolmekin kuorma-autoa varhaisperunaa, mutta jos nyt perunaa toisi kuorma-autolla, saisi sitä myydä vielä joulunakin, kuvaa Veikko Tuominen kaupan hiljentymistä.

– Nykyajan naiset eivät syö perunaa, vaan ne sairastavat. Niillä on anoreksiaa, nervoosaa ja bulimiaa.

Tuominen pyytää Sauvosta haetusta varhaisperunasta 11 euroa kilolta. – Joko kotimainen peruna on liian kallis tai ulkomainen on liian halpaa. Ulkomaista myydään vähittäin euron pintaan, on siinä iso rako.

Tuominen kertoo olleensa 39 vuotta alalla, ilman työnantajaa. Sitä ennen hän oli toisen palveluksessa tehden silloinkin torikauppaa.

– Minulla oli oma kauppa Vaasankadulla ja kymmenkunta vähittäistoripaikkaa. Ihmisiä oli töissä kolmisenkymmentä. Rahaa piti ainakin teoriassa tulla, mutta missä rahat ovat. Lieneekö työntekijät varastaneet. Nyt kun on yksin, niin ei voi pistää rahaa kuin omasta taskusta toiseen, joten sen ei pitäisi vähetä.

Tuominen kertoo myös olleensa viljelijänä. – Viljelin Lohjalla vuokramailla perunaa, kurkkua, tilliä ja lanttua. Lopetin viljelyn yli 10 vuotta sitten.

Kylmät kiihdytti orvokkikauppaa

Raimo Nordberg Karkkilasta on tuonut tukkutorille orvokkiamppeleita myyden niitä neljän euron hintaan. – Ennen äitienpäivää oli lämmin jakso, ja silloin näytti ryhmäkasveille olevan kova menekki. Tein sen virheen, että myin silloin lähes kaikki orvokkiamppelit. Nyt kun kylmät säät ovat tulleet, on orvokilla kova kysyntä, sillä se ei ole hallanarka.

Raimo Nordberg on päättänyt lopettaa keräkaalin viljelyn, mutta jatkaa jenkkisalaatin viljelyä.

– Viljelyala on kymmenen hehtaaria. Katteet ovat niin pienet, että kaiken pitäisi onnistua 85 – 100 prosenttisesti. Suomen kesä on lyhyt ja ilmat vaihtelevat. Salaatin tarjonnan jatkuvuutta on vaikea saavuttaa.

– Tätä kokoluokkaa olevalla viljelmällä työvoiman käyttö on hankalaa. Muutamia virolaisia on töissä, mutta heille ei ole tarjota jatkuvasti riittävästi töitä.

Retiisinippua 75 sentillä

Pauli Lindström myy Tukkutorilla ruohosipulia ja retiisinippua.

– Minulla on retiisiä kahdesta ”kopissa”. Toukokuun helteellä ne tahtoivat kasvaa liikaa naattia. Samaa ovat perunamiehetkin puhuneet.

– Menekki on ollut kohtuullista. Nykyajan cocacola-ihmiset ovat oppineet makeaan. Happamien vihanneksien kuten retiisin ja raparperin käyttö on vähentynyt. Myös kirsikkatomaatti on syönyt markkinoita retiisiltä, arvioi Pauli.

– Pakkaan retiisit 12 – 13 kappaleen nippuihin, kun Hollannista tuleva retiisi on 15 kappaleen nipuissa. Pyydän nipulta 75 senttiä ja rasiaan pakatusta 80 – 90 senttiä, kertoo Pauli.

– Ulkomaista retiisiä myydään kartiomaisessa pussissa. Ei se ole niin näyttävää, kyllä naatit pitää olla.

Pauli Lindströmin mukaan ihmiset ostavat ruokaa vain viikonlopuksi, mikä näkyy myös vihanneskaupassa.

– Maanantaina pannaan vain jotain hyllyyn, ettei näytä niin tyhjältä.

Orvokkia 38 sentillä

Jouko Frosterius Karkkilasta on jättänyt vihannesviljelyn ja keskittyy kesäkukkakauppaan ja syksyksi hän tuottaa pallohortensiaa.

– Ennen äitienpäivää oli kaupanteko vauhdikasta, oli myyjän markkinat. Nyt kylmät säät ovat tasoittaneet kysyntää. Kyllä viikon päästä on taas kova kuhina.

– Orvokin ”virallinen” hinta on 38 senttiä ynnä vero. Kyllä allekin on mennyt, toteaa Jouko Frosterius.