Mahlan keruukausi alkamassa

Koivuista saatavan mahlan keruukausi alkaa olla käsillä, muistutetaan Arktisista Aromeista. Mahlakausi alkaa, kun lumi on vielä maassa, ja loppuu ennen lehtien kasvamista täysikokoisiksi. Koivunmahlaa pidetään terveellisenä ja virkistävänä juomana, josta saa helposti imeytyvässä muodossa sokereita, hedelmähappoja, aminohappoja, C-vitamiinia sekä kivennäis- ja hivenaineita.

Mahla on tähän saakka ollut vaikeasti saatavissa oleva sesonkituote, mutta uuden tekniikan ansiosta mahlaa voi saada kaupoista ympäri vuoden. Mahlaa juoksutetaan tekemällä puuhun reikä ja johtamalla ulos vuotava neste astiaan. Reikä tehdään yleensä puun runkoon, mutta myös oksanpäähän ripustettuun pulloon juoksuttaminen on mahdollista.

Mahlan ottamiseen tarvitaan aina maanomistajan lupa eli juoksutus ei kuulu jokamiehen oikeuksiin. Parhaimmat mahlapuut ovat riittävän harvassa kasvaneita tuuhealatvuksisia puita, joiden halkaisija rinnan korkeudelta on vähintään 20 senttiä.

Mieto mahla sopii myös siman tai sahdin valmistukseen

Koska mahla pilaantuu helposti, se on jäähdytettävä jääkaappilämpötilaan heti valutuksen jälkeen ja jatkokäsiteltävä tai pakastettava kerta-annoksina välittömästi.

Tuore mahla on miedon makuista. Sitä voi juoda sellaisenaan tai käyttää siman, oluen tai sahdin valmistukseen. Ammattimaisesti valmistetut mahlatuotteet edellyttävät tarkkaa hygieniaa. Tällöin mahlaa ei tarvitse välttämättä pastöroida, vaan neste johdetaan mahlapuihin rakennetun keräilyjärjestelmän avulla suoraan pakkaamoon.

Mahlatuotteita myyvät hyvin varustetut elintarvike- ja luontaistuotekaupat. Mahlatuotteita myös viedään Suomesta muun muassa Japaniin ja Italiaan.