Kantaperuna uudisti laatujärjestelmänsä

Pohjoisen Kantaperuna -ryhmän puolitoistavuotinen Laatuhanke on päättynyt. Hankkeen aikana on uudistettu sekä yrityksen että 25 sopimustilan laatujärjestelmät. Laatutyön konkreettisena muotona on otettu käyttöön uudet laatukäsikirjat, jotka on rakennettu ISO 9001:2000 –standardin mukaisesti. Standardissa korostuu voimakkaasti jatkuvan parantamisen periaatteet, tuotteen ja palvelun laadunvarmistus sekä asiakastyytyväisyyden lisääminen, kertoo toimitusjohtaja Jussi Karjula.

– Yrityksen laatujärjestelmä on toteutettu yhteistyössä Taitokonsultoinnin kanssa. Tilojen laatutyössä yhteistyökumppanina on toiminut ProAgria Oulun maaseutukeskus, joka on myös toteuttanut tammikuun aikana sopimustilojen laatuauditoinnit. Hankkeen rahoittajana on yrityksen ja maatilojen lisäksi toiminut Pohjois-Pohjanmaan TE-keskus, joka on myöntänyt hankkeelle rahoitusta Alueellisesta maaseutuohjelmasta.

– Laatutyö ja siihen liittyvä tilojen ja yrityksen ydin- ja tukiprosessien tunnistaminen tuo toimintaan uudenlaista jämäkkyyttä. Toiminnan vaikuttavuutta ja laadukkuutta seurataan entistä huolellisemmin valituilla mittareilla. Asiakkaat saavat entistä parempaa palvelua, ja jatkossa heidän toiveita ja odotuksia myös tutkitaan järjestelmällisemmin, Kantaperunan toimitusjohtaja Jussi Karjula sanoo.

Karjulan mukaan Pohjoisen Kantaperuna Oy:n toiminnan tarkoituksena on tuottaa laadukasta, sertifioitua siemenperunaa, viljelijöiden tarpeisiin.

– Kantaperuna toimii eturivissä uusien lajikkeiden lajiketestauksessa ja kaupallistamisessa sekä kansanvälisten yhteyksien luojana. Siemenen laatu ja terveys, dokumentaatio sekä luotettavuus ovat asioita, joiden avulla Kantaperunassa uskotaan menestykseen myös kansainvälisillä markkinoilla.

Kantaperuna-ryhmään kuuluvat siemenperunatalo Pohjoisen Kantaperunan lisäksi ruokaperunayhtiö Luonnosta Oy ja vientiin erikoistunut Sadokas Export Oy. Ryhmän liikevaihto on lähes 10 miljoonaa euroa. Tuotannosta vastaa noin 50 ammattitaitoisen sopimusviljelijän joukko. Viennin osuus kokonaistuotannosta on noin 30 %. Tärkeimpiä vientimaita ovat Ruotsi, Norja, Venäjä, Viro ja Turkki.