Berliinin Grüne Wochen eli Vihreän Viikon avajaisissa kerrottiin juhlavasti,
että Suomi ja Ruotsi ovat palanneet messuille muutaman vuoden poissaolon jälkeen. Ruotsin osastosta näin voi sanoakin, mutta Suomen paluusta puhuminen saattaa kuulostaa liioittelulta, sillä niin vaatimaton maamme osasto on.
— Nappikauppaahan tämä meillä on, sanoo osaston rakentamisesta vastaava
kehitysinsinööri LASSE TAKALO Centria -tutkimus- ja kehityskeskuksesta. —
Naapurimaat ovat täällä valtion tuella, mutta meillä pienyrittäjät saavathoitaa homman. Kunpa saisimme Suomelle valtion tukeman yhteisosaston niinkuin esimerkiksi Norjalla ja Liettualla on!
Samaa toivoo yrittäjä MARJA-TERTTU SAARINEN Ikaalisista, jonka yritys oli viime vuonna Vihreällä Viikolla Brandenburgin osaston vieraana. — Ei ole mitään tolkkua, että pienet yritykset makselee tällaisia. Kyllä valtion tai vaikka MatkailunEdistämiskeskuksen pitäisi olla mukana.
Suomen osasto on ison hallin nurkassa ja näyttää lähinnä myyjäispöydiltä.Suomalaisuudesta kertoo pari pientä pöytäviiriä ja muutama julistetakaseinällä. Osaston ilme on vaatimaton ja valaistus hämärä. Vieressäkomeilevat irkkupubi, kreikkalainen herkkubaari ja Israelin ja Kenianeksoottiset osastot. Hallin toisessa päässä on Norjan upea Arctictaste -maailma ja liettualaisten hirsimökkiviritelmät kahviloineen.
Suomalaisilla oli myös epäonnea matkassa, sillä osastolle suunniteltugrillikota peruuntui juuri messujen alla ja kaikki piti miettiä uusiksi.
Kuusenkerkkä kiinnostaa
Saksalaisia messuvieraita kiinnosti avajaispäivänä erityisesti, miltä hirvimaistuu. Myös kuusenkerkkä oli uusi tuttavuus. — Suomalaiset marjatkiehtovat niin hillona, liköörinä kuin snapsina. Lakka ja poro alkavatolla jo tuttuja, Takalo sanoo. Hän veikkaa, että Bothniaplainin variksenmarjaviinistä tulee suomalaisten menestystuote näillä messuilla.
Nuori yrittäjä MARI HAKOLA Kaustisilta lähti messuille testaamaankuusenkerkkäsiirapin maistumista saksalaisille. Ensimmäiset tuotteet menivätkaupaksi muille näytteilleasettajille jo ennen avajaisia . Hakolakin onhuomannut, että messuilla ollaan ennen kaikkea Suomen edustajana. Häntäharmittaa, että osastosta ei varojen puutteessa saatu niin edustavaakuin voisi toivoa.
Ruotsi ratsastaa hirvellä
Ruotsilla ei pariin vuoteen ole ollut omaa osastoa, mutta tänä vuonnaruotsalaiset ovat panostaneet Vihreään Viikkoon näyttävästi. Siinä missäNorja luo mainetta arktisen maun maana mustavalkoisella ilmeellään, Ruotsiviestii itsestään vaaleankeltaisen, sinisen ja vaalean puun sävyissä puhtaana pohjolana.
Ruotsalaiset ovat omineet hahmokseen hirven. Tarjolla on hirvisnapsia jahirvisnäckiä ja hirvihahmot koristavat pakkauksia. Myynnissä on myösperinteisiä ruotsalaisia tuotteita kuten näkkileipää ja polkagris -karkkeja. Arlalla on oma juustotiskinsä, samoin valtionmatkailutoimistolla.
Projektipäällikkö EVERT BRÄND Food from Sweden -järjestöstä pitää VihreääViikkoa tärkeänä erityisesti pk-yrityksille, jotka voivat messuilla testatatuotteitaan saksalaisilla kuluttajilla ja samalla myydä. Saksa on Ruotsinviidenneksi tärkein elintarvikkeiden vientimaa, joten Brändin mielestämessuilla rakennetaan myös Ruotsi-kuvaa. — Haluamme, että ruotsalainen ruokamielletään modernina, kevyenä ja hyvän makuisena. Yhdellä sanalla sanottuna:Nauti!
Brändin mielestä Suomi ja Ruotsi voisivat tulla messuille yhdessämarkkinoimaan ruokaa Pohjolasta. Saksalaisille skandinaavinen keittiö onkäsite. — Meillä on samat raaka-aineet: marjat, riista ja Suomessaerityisesti leivät. Uskon, että leipomotuotteet olisivat makeisten ohellamenestyneimmät vientituotteet Saksaan tulevaisuudessa.
Ruotsin maatalousministeriö on panostanut messuosastoon noin 300 000 euroa.
Messuilla on ruokaa ja juomaa
Berliinissä meneillään olevat Vihreä Viikko eli Grüne Woche -elintarvikemessutpursuvat syötävää ja juotavaa maailman kaikilta kolkilta. Näytteilleasettajiaon 53 maasta yhteensä yli 1 600 ja näyttelyalaa 11,5 hehtaaria. Kymmenenpäivän aikana messuihin tutustuu noin 500 000 kuluttajaa.
Paikallisesta elintarvikenäyttelystä on 80 vuodessa kehittynyt Euroopantärkein elintarviketeollisuuden kuluttajamessu. Messualasta kaksi kolmasosaaon elintarviketeollisuutta, loput maataloutta, puutarhaa, keittiötekniikkaa, lemmikkieläimiä ja uusimpana alana hyvinvointia.
Vihreä Viikko suuntautuu entistä enemmän itään. EU:n uudet jäsenvaltiot ovatnäyttävästi läsnä, samoin jäsenyyttä tavoittelevat. Suurin kaikista on Venäjä, tämän vuoden yhteistyömaa, jolla on kokonainen halli käytössään. Venäjäesittäytyy Baltiasta Siperiaan uusina alueinaan ovat Kazakstan ja Mongolia.
Ruokakulttuurien erot näkyvät selvästi messuilla kierrellessä. Ukrainalaisetmaistattavat silavalla päällystettyjä leipäviipaleita, latvialaisetsokerihuurrutettuja marjoja ja venäläiset vodkaa ja suolakalaa. Messujensadoissa ravintoloissa höyryävät nuudelipadat, gyrosit ja kebabit,lettupannut kärisevät ja makkaramaistiaisten päälle tekee mieli poiketa ottamaanlasillinen tsekkiolutta.
Ruoka on osa matkailumainontaa. Eri maiden kansallispuvut kilpailevat koreudellaan, tanssiesitykset houkuttelevat osastolle, missä balalaikka tai harmonikka soi ja tunnelma on korkealla. Täällä voi tehdä maailmanympärysmatkan päivässä ja vatsankin saa yhtä sekaisin kuin joskus kaukomailla.
Vihreä Viikko Berliinissä 13.-22.1.2006, www.gruenewoche.de