Perunan laatu parantunut

Perunan laatu kaupassa on parantunut kymmenen viime vuoden aikana. Kotimaisten Kasvisten tutkimista perunaeristä yli puolet täytti ykkösluokan laatuvaatimukset ja 90 prosenttia vähimmäisvaatimukset marras-toukokuussa 2004-2005. Suurin ongelma on, että perunat eivät ole tasakokoisia.

Perunasta puhuttiin pintaa syvemmältä Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen MTT:n Ruukin tutkimusasemalla järjestetyssä seminaarissa torstaina. Toimitusjohtaja RIIKKA SEPPÄLÄ Kotimaisista Kasviksista totesi, että perunan kulutus on lievästi kasvanut viime aikoina ja on noin 61 kiloa henkeä kohti vuodessa.

Kuluttajat pitävät perunaa turvallisena, edullisena ja monikäyttöisenä ruokana. Suurin osa arvioi perunan maun ja ulkonäön hyväksi tai keskinkertaiseksi.

”Vaikka laatu on kunnossa, osa kuluttajista mieltää perunan vanhanaikaiseksi ja hankalaksi käyttää”, Seppälä huomauttaa. Tilannetta kohentaisivat uudet ruokaohjeet ja käyttövinkit. ”Jo kaupan perunahyllyn äärellä pitäisi suuhun saada maukkaan perunaruuan maku.”

Perunalle viljelijän kasvot

Osa kuluttajista haluaa tietää, kenen viljelemää peruna on. Myyntipisteissä voisikin olla viljelijän kuva ja oma käyttövinkki, mikä vahvistaisi kuluttajan luottamusta lähellä viljeltyyn tuotteeseen, arvioi Seppälä.

Toimitusjohtaja JUSSI KARJULA Pohjoisen Kantaperunasta ehdottaa, että asiakas saisi perunapussin mukana internet-osoitteen, josta voisi hakea tietoa tuotteesta.

”Tieto voisi liittyä jäljitettävyyteen, perunan rakenteeseen ja ominaisuuksiin tai olla vaikka reseptejä siitä, mihin ruokaan kyseinen peruna parhaiten sopii.”

MTT:n uudet laboratoriot mahdollistavat perunalle runsaasti analyysejä, joista saa paljon lisää tietoa. Haasteena onkin yhdistää tuottajien, tutkijoiden ja tietotekniikan osaajien tiedot, jotta perunan käyttäjille saadaan syvällisempää tietoa perunasta.

Suurkeittiön ongelmana säilytys

Suurkeittiöiden suurimmat ongelmat liittyvät perunan säilytykseen. Kumiperunoista ei ole vieläkään kaikkialla päästy, eivätkä tummuneet perunat houkuttele syömään.

Laatu- ja elintarvikeneuvoja SOILA HILTUNEN haastaa koko perunaketjua toimiin hyvän perunan puolesta.

”Monia ongelmia voi poistaa lisäämällä suurkeittiöiden ja viljelijöiden vuoropuhelua. Sopivan perunan löytyminen käyttötarkoitukseen on keittiölle tärkeää. Eikä kaikille keittiöille ole selvää edes se, ettei perunasosetta kannata valmistaa heti alkusyksystä, vaan aikaisintaan kuukauden kuluttua korjuusta.” (Finfood)