Tutkituista tuontielintarvikkeista kymmenes hylkyyn

Tullilaboratorion tammi-kesäkuussa tutkimista maahantuoduista elintarvike-eristä oli määräysten vastaisia 9,4 prosenttia. Luku vastaa 176 erää tutkituista 1 871 erästä. Hylättyjä eriä tutkituista oli saman verran kuin vuotta aikaisemmin. Eniten määräysten vastaisuutta aiheuttivat torjunta-ainejäämät, lisäaineet ja pakkausmerkinnät. Tullin valvonnan painopiste on riskianalyysin perusteella ongelmallisiksi epäillyissä tuoteryhmissä ja tuotteissa sekä niiden alkuperässä.

Hylätyistä elintarvike-eristä lähes 40 prosenttia oli vihanneksia tai hedelmiä tai niistä valmistettuja tuotteita. Kaikki tutkitut omena-, päärynä ja viinirypäle-erät olivat alkuvuonna määräysten mukaisia. Sitrushedelmistä ainoastaan appelsiinissa esiintyi torjunta-ainejäämien ylityksiä.

Muita tärkeimpiä tutkittuja tuoteryhmiä olivat erilaiset pähkinät ja pähkinävalmisteet, vilja ja leipomotuotteet sekä mausteet ja maustamisvalmisteet. Näistä suhteellisesti eniten ongelmia löytyi mausteista ja maustamisvalmisteista.

Geneettisiä muunnoksia edellisvuotta vähemmän

Geenimuuntelua tutkittiin 54 tuontierästä. Niistä kuudessa erässä todettiin geneettisiä muunnoksia, mikä oli vähemmän kuin edellisvuonna. Kaikki todetut muunnokset olivat tahattomia tai satunnaisia eivätkä edellyttäneet pakkausmerkintää.

Säteilytetyiksi todetuista elintarvikkeista enää yksi erä oli nuudelipakkausten mausteseoksia, joiden säteilyttäminen oli viime vuonna varsin yleistä. Säteilytettyjä mausteita hylättiin merkintäpuutteiden lisäksi myös siksi, että säteilytystä ei ole tehty EU:n komission hyväksymissä laitoksissa. EU:lla on ollut säteilyttämistä koskevat harmonoidut määräykset voimassa vuodesta 2000 lähtien.

Pakkauksissa puutteellisia lisäainemerkintöjä

Lisäainemääräykset tuottavat monesti vaikeuksia. Tuotteen ainesosaluettelossa muun muassa atsovärit on usein jätetty ilmoittamatta ja yliherkkyyttä aiheuttavia säilöntäaineita ei ilmoitettu lainkaan tai ne oli ilmoitettu väärin. Sudan-väriainetta, joka on kielletty elintarvikkeissa, ei enää tutkituista eristä löydetty.

Määräysten vastaiset elintarvike-erät olivat peräsin 36 maasta. Eniten hylättiin thaimaalaisia (24 erää), italialaisia (16) sekä kiinalaisia (13) tuotteita. Kesän varsinaiseksi ongelmaksi näyttää muodostuvan thaimaalaisten vihannesten heikko mikrobiologinen laatu. (Finfood)