Siemenperunaa vielä hiukan tarjolla

Märän kesän jälkeen siemenperunakauppa käynnistyi hyvin, mutta vielä on joitakin lajikkeita tarjolla, kertoo toimitusjohtaja Jussi Karjula Kantaperuna Oy:stä Tyrnävältä. Kantaperuna Oy on ostanut osake-enemmistö Pohjanmaan Luonnosta Markkinointi Oy:stä.

– Kantaperuna Oy:n tarkoituksena on kehittää peruna-alaa kokonaisuutena. Raja-aidat siemen- ja ruokaperunatalojen välillä ovat madaltumassa. Tarvitaan yhteistyötä, että pärjätään viennissä paremmin, perustelee Jussi Karjula mukaan menemistä Luonnosta Oy:öön.

Toimitusjohtaja Petri Tölli Luonnosta Oy:stä, kertoo yhtiön ruokaperunamäärän olevan 6 miljoonaa kiloa. – Päivittäin perunaa lähtee markkinoille reilu rekkakuorma. Viime keväänä kylvöille lähdettäessä tavoitteena oli saada 9 miljoonaa kiloa, mutta liiat sateet veivät osan sadosta.

Luonnosta Oy:llä ruokaperunan vientiä

Luonnosta Oy markkinoi ruokaperunaa puoliksi kotimaahan, lähinnä Prismoihin ja Citymarketteihin, ja toinen puoli menee vientiin.

– Tärkeimmät vientimaat ovat Ruotsi, Norja ja Viro. Koe-eriä on myyty Afrikkaan. Kyllä homma kansainvälistyy. Mekin saatamme ostaa perunaerän Saksasta ja myydä sen Viroon, eikä se välillä käy edes Suomessa, toteaa Tölli.

– Kantaperunan mukaan tuleminen auttaa viennin lisäämisessä. Voimme yhdistää kontaktiverkostomme, kertoo Tölli.

Eero Pisilä kehitysjohtajana

Jussi Karjula on ollut toimitusjohtaja Kantaperunassa puolitoista vuotta ja yhtiön perustaja Eero Pisilä siirtyi kehitysjohtajaksi.

– Yrityksen kehittymisen kannalta oli hyvä, että tietty vaihe oli viljelijävetoisena ja säilyi maanläheinen ote tekemiseen. Eero on ennakkoluuloton kehittäjä, ja hän seuraa tuntosarvet ulkona alan kehitystä. Useita kehitysprojekteja onkin meneillään. Nyt meillä on palkattu toimijatiimi, joka voi sataprosenttisesti keskittyä liiketoimintaa, mikä tulee koko perunasektorin hyödyksi, arvioi Jussi Karjula.

Kantaperunan sopimusviljelijät tuottavat vuosittain noin 10 miljoonaa kiloa sertifioitua siemenperunaa, kun siemenperunamarkkinat ovat kokonaisuudessaan 25 miljoonaa kiloa.- Viime kesän olosuhteet olivat rankat. Perunan on kuitenkin säilynyt hyvin, mistä kunnia kuuluu viljelijöille, jotka hoitivat varastoissa alkukuivatuksen nopeasti, kiittää Karjula.

Lajittelun edetessä eri lajikkeita tarjolle

Karjula kertoo, että siemenperunan kysyntä on ollut voimakasta kotimaan markkinoilla. Jouluun mennessä ’Van Goghin’ siemenet oli jo myyty. – Olemme myyneet varovasti, jotta tilauksiin pystytään vastaamaan. Lajittelun edistyessä pieniä määriä eri lajikkeita tulee myyntiin.

Tuotantopäällikkö Asko Seppänen arvioi, että ’Asterixia’, ’Redstaria’ ja ’Felsinaa’ löytyy. Muitakin lajikkeita kannattaa kysyä.

Karjulan mukaan siemenperunan ostaminen on mennyt enemmän ammattimaiseksi. – Viljelijät tietävät pitkälle ennakkoon, mitä he tulevat tarvitsemaan. Monet käyttävät sertifioitua siementä koko viljelyalalla. Siemenperunan jäljitettävyydelle annetaan myös arvoa.

Vuosittain Kantaperuna on myynyt 1,5 – 2 miljoonaa kiloa siemenperunaa ulkomaille. – Vientiä on Venäjälle, Ruotsiin, Turkkiin ja Ranskaan. Kantaperuna toimii verkostoyhteistyön periaatteella. Yksin olemme pieniä, mutta yhdessä toimien voimme pärjätä vientimarkkinoillakin, laskee Jussi Karjula.