Kylmyys hidastanut kasvien kasvua koko maassa

Jouko Tikkanen Uutiset Leave a Comment

Pitkä kylmä jakso on hidastanut kasvien kasvua ympäri maata. Kuurosateet ovat puolestaan haitanneet kylvöjen saattamista loppuun. Säiden lämmettyä kasvustot ovat vähitellen toipuneet ja ovat keskimäärin normaalissa kehitysvaiheessa. Lounais-Suomen saaristossa varhaisperunaa korjataan, mutta monin paikoin Itä- ja Pohjois-Suomessa perunan kylvöt ovat kesken sateiden johdosta.

Varhaisperunan nosto avomaalta on aloitettu Varsinais-Suomen rannikkoalueella noin viikko sitten. Kylmä sää on hidastanut kasvua, mutta halla on onnistuttu varsin hyvin torjumaan sadetuksen avulla. Muualla Etelä-Suomessa kasvustot muodostavat parhaillaan mukuloita eikä korjuuta ole vielä aloitettu. Varastoperuna on pääosin taimella ja tai tulossa taimelle.

Kesän ensimmäiset kotimaiset mansikat ovat kypsyneet harsolla suojatuissa kasvustoissa Lounais-Suomessa. Harsojen alla tuotetun mansikan satokauden arvioidaan kuitenkin alkavan tavanomaiseen tapaan juhannusviikolla.

Avomaalla mansikan kehitys on ollut hidasta. Se on aloittamassa kukintaansa Etelä- ja Keski-Suomessa, ja satoa lasketaan saatavan neljä viikkoa kukinnasta.

Lounais-Suomen herukkaviljelmät kärsivät pahoin toukokuun alun halloista. Keski-Suomessa herukat ovat päättämässä kukintaansa, mutta Pohjois-Suomessa kukinta on vasta alkamassa. Satoennusteita ei pystytä vielä antamaan, sillä viileä sää on pitänyt pölyttäjät pois kasvustoista.

Vadelman arvioidaan aloittavan kukintansa Lounais-Suomessa viikon kuluessa. Keski-Suomen korkeudella kukinnan odotetaan alkavan kahden viikon sisällä.

Omenasatoa liian aikaista ennustaa

Kesä- ja syysomenalajikkeiden kukinta on päättynyt Etelä-Suomessa ja Ahvenanmaalla. Myös talvilajikkeiden kukinta on pian päättymässä.

Hallat vioittivat paikoitellen pahoin kesä- ja syysomenoiden kukkia Lounais-Suomessa, joten satonäkymät vaihtelevat kovasti tarhasta toiseen. Sadon määrän ennustaminen on vielä liian aikaista, sillä pölyttymisen onnistuminen selviää vasta lähiviikkojen aikana.

Ahvenanmaan ja Lounais-Suomen kasvihuoneviljelmiltä on korjattu uutta satoa kiinankaalista, keräkaalista, avomaan kurkusta, rapeasta keräsalaatista, sipulista ja porkkanasta.

Myös Etelä-Suomen avomailta on korjattu viime viikolla ensimmäisiä kerä- ja kukkakaaleja sekä nippusipuleja. Juhannusviikolla varhaisvihannesten sadonkorjuun arvioidaankin olevan täydessä vauhdissa.

TILAA PUUTARHA-SANOMAT SUORAAN KOTIISI!