Varastoilman steriloinnilla lisää varastokestävyyttä

Jouko Tikkanen Uutiset Leave a Comment

Vihannesten, hedelmien ja perunan varastointikestävyyttä voidaan merkittävästi parantaa steriloimalla ilma. Se toteutetaan kierrättämällä varaston ilmaa ultraviolettivaloa tuottavan kammion lävitse, jolloin mikrobit kuolevat.
– Tavoittelimme vihannestukussamme päivän varastokestävyyden lisäystä. mutta saimme neljä, kertoo toimitusjohtaja HEIKKI LINDSTRÖM HL-vihanneksesta.

Ilman sterilointilaitteiden myynti alkoi pari vuotta sitten aluksi vähittäiskauppojen hevi-osastoille. Nyt laitteet ovat levinneet vihannes- ja hedelmätukkuihin. Kauppiaat ovat olleet innoissaan, kun he ovat saaneet laitteet kuoletettua muutamassa kuukaudessa pienentyneen hävikin ansiosta, kertoo CHRISTER ALFTHAN Bä-Ro Oy:stä.

Heikki Lindström arvelee, että paras hyöty steriloinnista saadaan pitkäaikaisessa varastoinnissa, sillä varaston ilmassa on runsaasti varastointikestävyyttä heikentävien tautien itiöitä ja mädättäviä bakteereita.

– Asensimme laitteiston kuitenkin heti ensiksi omaan vihannestukkuvarastoomme Helsingin tukkutorilla. Laitteisto asennettiin olemassa olevien kylmäpatterien ja tuulettimien yhteyteen. Vihannesten myyntikestävyys lisääntyi peräti neljä päivää, vaikka tavoitteenamme oli vain yksi päivä.

HL-Vihannes on Bä-Ron sterilointilaitteiston jälleenmyyjä puutarhasektorilla. – Olemme myyneet ensimmäiset laitteistot jo viljelijöiden vihannesvarastoihin, kertoo Lindström.

Säteilypiikki on terävä

Christer Alfthan kertoo, että sterilointilaitteisto tuhoaa 99,9 prosenttia mikrobeista, joita ovat varastotautien bakteerit, homeet ja virukset.

– Varastoilma imetään säteilykammioon ja siellä mikrobit tuhoutuvat nopeasti. Valo on UVC-säteilyä, jonka aallonpituus on 200-280 nanometriä, mutta säteilyn terävä huippu on 253,7 nanometriä. Se rikkoo mikrobien DNA-rakenteen.

– Sterilointilaitteisto on helppo asentaa olemassa oleviin tuuletusjärjestelmiin. Laitteistoja on myös autonomisena, jolloin ne pitävät sisällään myös pölysuodattimet ja tuulettimet.

– Laitteistoja on hyvin eri kokoisia. Pienimmät autonomiset laitteet kierrättävät ilmaa 80 kuutiota tunnissa ja suurimmat yli satatuhatta kuutioita. Neljän sadan kuution tehoinen autonominen sterilointilaite maksaa 4200 euroa, kertoo Alfthan.

TILAA PUUTARHA-SANOMAT SUORAAN KOTIISI!