Pilkottujen kasvisten terveysriski eliminoidaan laadunvarmistuksella

Valmiiksi pestyissä ja pilkotuissa kasviksissa saattaa piillä uusiruokamyrkytysriski, varoittaa eläinlääketieteen lisensiaatti SANNAHELLSTRÖM Helsingin yliopistosta. – Eliminoimme riskin niin raaka-aineiden kuin oman työmmekin laadulla, vastaa JUSSI AARNIMETSÄ pilkottuja vihanneksia ravintoloille myyvästä Evisol Oy:stä.

Hellströmin mukaan kokonaiset, ehjät vihannekset ovat hyvin suojassaerilaisilta pilaaja- ja taudinaiheuttajabakteereilta kuorensa ansiosta.Lisääntynyt käsittely sen sijaan lisää bakteeritartunnan vaaraa, sillä setuhoaa vihanneksia suojaavan pinnan. Erilaiset pesumenetelmät vähentävätbakteerimäärää, mutta eivät välttämättä tuhoa niitä. Vakuumi- jasuojakaasupakkaukset pidentävät säilytysaikaa, mutta voivat myösmahdollistaa bakteerien kasvun, sanoi Hellström puhuessaanEläinlääkäripäivillä Helsingissä torstaina.

Katkeamaton kylmäketju varmin laadun tae

Hellström korosti, että kasvikset eivät ole merkittävimpiäruokamyrkytysten riskitekijöitä, mutta vaikuttaa siltä, että niiden osuusruokamyrkytysten aiheuttajina on kasvussa. Esimerkiksi vuonna 2001raportoiduista 52 ruokamyrkytysepidemiasta 8 oli kasvisten aiheuttamia.Raportit eivät kuitenkaan kerro, oliko mukana myös valmiiksi käsiteltynämyytävien kasvisten aiheuttamia epidemioita.

Käsittelemättömille vihanneksille hyvä säilytyslämpötila on yleensä 10-14astetta. Pilkotut kasvikset on kuitenkin säilytettävä kylmässä 2-4asteessa, ja kylmäketjun tulee olla katkeamaton kasvisten tuotannon,pakkauksen ja kuljetuksen ajan, painotti Hellström. Hänen mukaansakatkeamaton kylmäketju on paras tapa varmistaa, ettätaudinaiheuttajabakteerit eivät pääse lisääntymään kasvistuotteissa.Kuluttajien on lisäksi syytä noudattaa pakkaukseen merkittyä viimeistämyynti- tai käyttöpäivää.

Evisol Oy:llä oma laatujärjestelmä

Evisol Oy on toiminut jo yli kymmenen vuoden ajan hotellien, ravintoloiden ja catering-yritysten hovitoimittajana. Yhtiössä on 16 työntekijää ja vuosittainen volyymi on 600 tonnia. Yrityksellä on Vantaan Hakkilassa tuhannen neliömetrin toimitilat. Yhtiön salaattien ja pilkottujen juuresten tuotemerkki on Aamux.

Jussi Aarnimetsä kertoo, että laatu on toiminnassa keskeisimmällä sijalla. – Korkean laatumme perusta on ehjä laatukaari pellosta pöytään. Se tarkoittaa vastuuta raaka-aineista ja tuotteista ketjun jokaisessa vaiheessa; niiden oikeasta kuljetus-, varastointi- ja käsittelymenettelyistä huolehtimista.

– Laatujärjestelmämme kattaa raaka-aineiden hankinnasta vastaavat sopimustoimittajat, tuotantomme ja sen omavalvonnan, henkilökunnan, varastoinnin ja kuljetuksen. Tähän laatuketjuun on sitoutunut koko henkilökuntamme. Nykyinen, käyttämämme laatujärjestelmä vastaa ISO-9001 laatujärjestelmää.

– Käytämme aina laadultaan ja tuoreudeltaan ensiluokkaisia raaka-aineita. Korostamme ketjun läpinäkyvyyttä aina asiakkaalle saakka, ja tätä edesauttavat pitkäaikaiset ja luottamukselliset asiakassuhteet toimittajiimme. Käytämme kotimaisia sopimustoimittajia aina sen ollessa mahdollista.

– Raaka-aineen tasalaatuisuus ja tasakokoisuus ovat lähtökohta. Isoista juureksista saa parhaan hyötysuhteen. Keltajuurikasta tarvitaan lisää Raaka-aineen kotimaisuusaste on 70 %. Kaikki juurekset ovat kotimaisia, silloin kun on saatavana, korostaa Aarnimetsä.

– Aamux-tuotteet ovat vaihtoehtoja pakasteille. Ravintola-asiakkaat ovat alkaneet ymmärtää makujen päälle, ja he haluavat tuoreutta. Ravintola-asiakkaalle tuotteet ovat helppokäyttöisiä.

– Tuotekehitys lähtee asiakkaan tarpeista. Tehdään hänelle täsmätuotteita. Leikataan niin kuin asiakas halutaan. Kaikille toki pyritään tarjoamaan myös uutuuksia.

– Tulevaisuuden haasteena on se, että ihmiset kaipaavat sekä kaupassa että ravintolassa jalostettuja tuotteita. Tuotteen tulee tulla valmiiksi kuorittuna ja puhtaana. Yrityksemme sitoutuu siihen, että joka päivä on työpäivä, kun tuotteita tarvitaan, korostaa Aarnimetsä.

Aarnimetsä heittää haasteen viljelijöille. – Tarvitsemme toimittajiksi yrittäjiä, jotka haluavat sitoutua esijalostamaan pesulla, kuorinnalla ja määrättyyn muotoon leikkaamalla juureksia.