Mahlan valmistajalle Innosuomi-palkinto

Valtakunnallisen Innosuomi-palkinnon voittanut Oy Aurinkolehto Ltd tuottaakoivunmahlaa Tohmajärvellä. Palkinto myönnettiin innovaatiosta, jonkaansiosta mahla säilyy ilman pastörointia erittäin hyvälaatuisena japitkään. Yrittäjäpariskunta SUSANNA ja ARTO MAARANEN eivät paljasta, mikämenetelmä on kyseessä.
– Olemme tehneet tutkimus- ja kehitystyötä pitkään,eikä ideaa ole patentoitu, joten haluamme pitää etulyöntiaseman.Teknologia on liikesalaisuus, jota emme edes raota, he sanovat.

Maarasten idea ei perustu vanhaan säilömismenetelmään, pastörointiin.- Kuumennuskäsittely vaikuttaa epäedullisesti mahlan makuun ja tuhoaamahlan edullisia ainesosia. Meidän ideamme ei vaikuta makuun eikä tuhoatärkeitä hivenaineita, sokereita eikä vitamiineja.

Aurinkolehto tuottaa mahlaa omasta, seitsemän hehtaarin laajuisestakoivikosta, joka kasvaa puhtaassa ilmastossa TohmajärvelläPohjois-Karjalassa. Tuotantokapasiteetti yltää maksimissaan 300 000 pullonvuosituotantoon. Pullokoko on 0,5 litraa. Koivumetsästä riittäisihuomattavasti suuremmankin vuotuisen erän tuottamiseen, muttalaitekapasiteetti tulee vastaan. Mahlan valutusaika kestää keväälläkolmesta viikosta viiteen viikkoon.

Puolet kotimaahan puolet vientiin

– Yksi mahdollisuus on kasvattaa tuotanto pystyttämällä lisätuotantoasatelliittina muihin paikkoihin. Tällä hetkellä tuotannosta puolet jääkotimaahan ja puolet menee vientiin, pääasiassa Japaniin ja Ranskaan sekäkoemarkkinointina Saksaan, Susanna Maaranen sanoo. Tuotteen myyntivalttinaon puhtaus ja luonnonmukaisuus.

– Koivunmahla on tunnettu luonnonlääkkeenä jo 1600-luvulta lähtien. Olemmesaaneet asiakkailta runsaasti palautetta, jonka mukaan mahla piristää niinaamulla kuin päivälläkin. Mahla poistaa näläntunnetta, joten se sopiihyvin laihduttajille. Mahlassa on sokereita, joten sitä voidaan pitääerinomaisena urheilujuomana, Susanna Maaranen luettelee.

Aurinkolehdon koivunmahlaa on myynnissä noin sadassa liikkeessä eripuolilla maata. Mahla säilyy avaamattomana pullossa yli puolitoistavuotta pullottamisen jälkeen sekä avattuna jääkaappilämpötilassa kolmestaneljään päivään.

Mitä koivunmahla on?

Koivunmahla on puhdas ja uusiutuva luonnonvara. Se on koivun tarvitsemien ja valmistamien ravinteiden liuos, joka virtaa koivussa keväisin raikkaassa juoksevassa muodossa juurista latvuksiin.

– Se on siis todellinen ”elämänvesi”, luonnon oma ”energiajuoma”, joka sisältää fruktoosia ja glukoosia sekä lukuisia eri hiven- ja kivennäisaineita, jotka ovat mahlassa elimistöön helposti imeytyvässä muodossa, toteaa Arto Maaranen.

– Kesän kuluessa koivu valmistaa vedestä ja hiilidioksidista sokereita lehtiensä ja auringon valon avulla. Syksyllä puu varastoi ylimääräisen vararavinnon seuraavan kevään heräämistä varten. Keväällä puu imee maasta vettä ja ravinteita juurillaan. Samalla se muuntaa varastoituneet aineet takaisin sokereiksi. Kun mahlaan kertyy liuenneita aineita kuten sokereita, hedelmähappoja ja mineraaleja, osmoottinen paine koivun putkisoluissa kasvaa ja mahla alkaa virrata juurista latvuksia kohti, selostaa Maaranen.

– Koivunmahlakauden ajoitus riippuu täysin kunkin vuoden sääolosuhteista. Koivunmahlan keruukausi on erittäin lyhyt, vain noin 3 – 5 viikkoa vuodessa.

– Yleensä mahla alkaa virrata huhtikuussa, ja keräyskausi on ohitse kun lehdet puhkeavat puihin. Keräyskauden alkaessa näkymä metsässä on vielä talvinen ja lunta on maassa runsaasti, mutta keräyskauden aikana suurin osa lumesta useimmiten sulaa pois.

– Koivunmahla virtaa siis koivunrungossa juurista latvuksia kohti. Mahlaa saa tekemällä pienen reiän puun runkoon, jolloin mahlaa alkaa tippua reiästä. Mahlaa tippuu myös esimerkiksi jos katkaiset koivunoksan.

– Me keräämme mahlamme automatisoidusti ja tehokkaasti optimoidaksemme alkutuotteen laadun. Keräysjärjestelmämme noudattaa modernia tietotaitoa ja tekniikkaa, jonka avulla saamme mahlan siirtymään koivusta hyvin pienellä viiveellä keräyssäiliöömme ja sieltä pullotuslinjamme läpi pulloon. Täten takaamme lopputuotteemme raikkauden ja korkean laadun.