Perunaruton vaara kasvaa

Kuiva alkukesä ei ole ollut perunarutolle otollinen, mutta nyt runsaamminsateita saaneilla alueilla on syytä aloittaa ruttotarkkailu,Perunantutkimuslaitos muistuttaa. Varsinkin hitaasti kuivuvissapainanteissa saattaa olla edellisvuosien perunanviljelyn jäljiltä maassasäilyneitä perunaruton munaitiöitä.

Kosteassa maassa perunaruton munaitiöt itävät ja tarttuvatperunanversoihin tai roiskuvat sateella perunan lehdille. Tällaisia kohtiakannattaa tarkkailla jo perunan taimettumisesta lähtien, sillämunaitiöistä alkanutta tartuntaa, kuten siemenmukulasta lähtenyttäkään, eivoi ennustaa millään ruton seurantajärjestelmällä.

Etelä-Suomen kasvustot sulkeutumassa

Märissä oloissa tapahtunut tartunta puhkeaa oireiksi 1-2 viikossa.Ruttotartunta voi ilmetä varsiruttona sekä lukuisina pieninäruttolaikkuina alalehdissä. Jos ruttoa löytyy, lohko ruiskutetaanvälittömästi rutontorjunta-aineella.

Etelä-Suomessa pisimmälle ehtineet perunakasvustot alkavat sulkeutuakesäkuun viimeisellä viikolla. Etelä-Suomessa rutontorjuntaan ontodennäköisesti yleisesti tarvetta heinäkuun ensimmäisellä viikolla.Munaitiöriskilohkoilla kasvustojen ruttosuojaus on aiheaiheellista joaikaisemmin, jos sää muuttuu kosteaksi.

Tautia tavattu Ruotsissa, Norjassa ja Baltiassa

Pohjoismaisen ruttoseurannan mukaan Etelä-Ruotsissa Skånessa ensimmäisetruttohavainnot saatiin 27. toukokuuta ja Etelä-Norjassa 29. toukokuutavarhaisperunan harsonalaisviljelmiltä. Kesäkuun alkupuolella ruttoa onhavaittu Tanskassa ja Etelä-Ruotsissa myös normaalissa avomaaviljelyssä.

Baltiassa ensimmäiset ruttohavainnot on ilmoitettu Liettuassa 3.-4.kesäkuuta. Suomessa lehtiruttoa ei ole vielä havaittu.