Omenatarhan kannattavuus on varsin hyvä ja riski kohtuullisen pieni. Kun yleensä mietitään, onko järkeä perustaa omenatarhaa Kaakkois-Suomeen, pitää pikemminkin todeta, että järjetöntä olla perustamatta, provosoi Kaakkois-Suomen marjahankkeen vetäjä Jouko Tikkanen perjantaina Uukuniemellä pidetyssä omenainfossa.
– Minipuille perustettava omenatarha maksaa noin 130.000 markkaa hehtaarilta. Odotusaika on kaksi vuotta, ja kolmantena vuotena aletaan saada satoa. Ennen sadonkorjuuta tulee rakentaa vielä sadon varastointi- ja käsittelytilat. Kymmenen hehtaarin viljelmällä ne ovat noin 80.000 markkaa hehtaaria kohden.
– Kun omenatarhan iäksi mitoitetaan 20 vuotta, tulee investointi kuoletettua ja kaikki juoksevat kulut maksettua, jos satoa saadaan 10 tonnia ja hinta on 5 markkaa kilolta. Satotavoitteena on kuitenkin oltava 20 tonnia ja hintaa tulisi saada vähintään 6 markkaa, laskee Jouko Tikkanen.
– Viljelijöiden kannattaa hakeutua yhteistyöhön, jolloin investointikustannukset alenevat. Yhden hehtaarin lohko tarvitsee suoja-aitaa 400 metriä, mutta 4 hehtaarin lohko vain 800 metriä, sanoo Tikkanen.
Omenan menestymismahdollisuuksia kuvataan tehoisan lämpötilan summalla. Se on Kaakkois-Suomessa yhtä korkea kuin aivan lounaisimmassa Suomessakin. Viime kesänä Lappeenrannassa lämpösumma yli 1500 astetta, joka oli 12 % yli pitkäaikaisen keskiarvon.
Omenatarhan riski on talvenkestävyydessä. Sotatalvena 1939-40 omenapuut paleltuivat monilta paikoin Kaakkois-Suomessakin. Omenan talvenkestävyys on monen tekijän summa. Puun täytyy saada asettua hyvin talvilepoon. Sahaavat lämpötilat nollan molemmin puolin ovat haitallisempia kuin reipas pakkanen. Kevättalvella omenapuu saattaa kuivua, kun runko haihduttaa samalla, kun juuret ovat jäässä. Siksi omenatarhassa tulee pohjaveden olla alhaalla. Kasvupaikan, perusrungon ja lajikkeiden valinnalla pienennetään paleltumisen riskiä.