Närpiö elää kasvisbuumin juurilla

Närpiön Vihanneksen 42 kasvihuoneviljelijän omistama osuuskunta on tehnyt 60 vuotta töitä maukkaiden vihannesten puolesta. Osuuskunta Närpiön Vihannes juhlistaa 60-vuotista taivaltaan videolla, jossa esiintyy Nordmyrien viljelijäsuku kolmessa polvessa.

Kasvihuoneviljelijä Stefan Nordmyr on tarkka siitä, miltä tomaatti ja kurkku maistuvat. Viljelytaito ja lajikkeet kulkevat suvussa, ja siihen päälle on hyvä lisätä makua uusista virtauksista.

– Maku on monen tekijän summa. Lajike, kastelu, tuholaisten torjunta, valo, kypsyys, poiminta, kuljetus. Kaiken on oltava tasapainossa, hän sanoo.

Valtaosa Närpiön Vihanneksen viljelijöistä jatkaa sukunsa tilaa. Nordmyrien suvussa viljelijöitä on kolmessa polvessa. Stefan jatkoi työtä isänsä Bengt Nordmyrin jalanjäljissä, ja seuraavakin polvi osallistuu jo tilan töihin.

42 viljelijää yhdessä

Närpiön Vihanneksen 42 kasvihuoneviljelijän omistama osuuskunta on uskonut tuotteisiinsa 60 vuotta. Vihanneksilla meneekin nyt hyvin, kun kasvisbuumin suomalaisten ruokavaliossa ennustetaan vuonna 2017 yhä voimistuvan.

Samalla peruskasviksilta tomaatilta, kurkulta ja paprikalta odotetaan yhä enemmän. Osuuskunnan toimitusjohtaja Stefan Skullbacka luottaa tuotekehityksessä yhteisön voimaan.

– Haemme jatkuvasti maailmalta uusia lajikkeita Suomessa viljeltäväksi ja tietoa ajan trendeistä. Jaamme kokemuksia menetelmistä ja koeviljelemme uusia lajikkeita yhdessä. Monta makua vaikkapa perinteisen pyöreän tomaatin rinnalle on tullut sitä kautta jäädäkseen: aromaattiset kulinaristeille ja pikkutomaatit napostelijoille.