Pääkirjoitus: Tumput suorina vai rukkaset saveen?

Vastaanottokeskuksiin on nuoria miehiä ollut säilöttynä tuhansittain jo vuoden ajan. He odottelevat maahanmuuttoviraston päätöstä turvapaikkahakemuksiinsa toivoen saavansa myönteisen päätöksen, jolloin heidän statuksensa muuttuu pakolaiseksi.

Sadonkorjuussa tarvitaan työvoimaa, mutta voidaanko turvapaikanhakijoita käyttää siihen?
Sadonkorjuussa tarvitaan työvoimaa, mutta voidaanko turvapaikanhakijoita käyttää siihen?

Samaan aikaan lähialueiden pelloilla viljelijät, usein jo eläkeiässä olevat, pyrkivät saamaan sadon korjatuksi sateiden pehmittämiltä pelloilta. Mieli tekisi tarjota työtä tumput suorina seisoskeleville riskeille miehille. Työehtosopimusten mukainen palkka on kuitenkin kolme kertaa suurempi kuin heidän työsuoritteensa mahdollistaisi. Maanviljelijä itsekin saa tilastokeskuksen mukaan keskimäärin vain 3 euron tuntipalkkaa.

Emme mahda mitään sille tosiasialle, että huomattava osa näistä turvapaikan hakijoista jää maahamme. Ovatko he loputon kustannuserä vai voivatko he joskus maksaa yhteiskunnalle kulunsa ja olla rakentamassa Suomen hyvinvointivaltiota edelleen?

Tässä globaalissa maailmassa on naivia ajatella, että meillä ei saa olla matalapalkka-aloja. Vuosi sitten alkanut pakolaisaalto voi olla vasta alkua. Afrikassa ja Lähi-Idässä on miljoonittain lähtökuopissa olevia ihmisiä, jotka haikailevat Euroopan elintasoa ja Pohjoismaiden hyvää sosiaaliturvaa. Putin voi usuttaa Suomen rajoille valtaisan määrän siellä majailevia siirtolaisia silloin, kun se hänen shakkipeliinsä sopii.

Tässä lehdessä vastaanottokeskuksen johtaja esittää mahdollisuutena ottaa turvapaikanhakijoita talkootyöhön, kun heille ei voi maksaa palkkaa. Tämä konsti on kokeiltava, sillä siinä erottuvat jyvät akanoista. Talkootyö antaa ihmiselle mahdollisuuden osoittaa olevansa kelpo työntekijä, jolloin sana kiiri ja oikeita työtarjouksia tulee.

Toinen keino on Kauhavan malli. Työhalukkaat pakolaiset muodostavat työosuuskunnan. Viljelijä maksaa työsuoritteesta osuuskunnalle sovitun hinnan ja osuuskunta jakaa sen työhön osallistuneille. Näinhän yksinyrittäjäkin tekee ottaessaan urakan.

Jouko Tikkanen
päätoimittaja

Yllä oleva kirjoitus on julkaistu 26.8.2016 ilmestyneessä Puutarha-Sanomat -lehdessä. Lehdessä ovat asiaa koskettelevat artikkelit: ”Perunatilalla pohditaan pakolaisten työllistämistä” ja ”Talkootyön tekeminen on mahdollisuus”. Lehdessä on myös kaksi juttua onnistuneesta kotoutumisesta Suomeen: ”Mehmet tekee torikauppaa”  ja ”Bosnialainen yrittäjä on hankknut luottamuksen” (Mirza Hodzicin tarina kasvihuoneyrittäjäksi Korsnäsiin).

Voit ostaa näköislehden tästä linkistä (hinta 5 €)