Etelänjauhiaiset vaivasivat kasvihuoneviljelmiä keväällä 2016

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira on kevään 2016 aikana löytänyt tarkastuksissa vaarallisista kasvintuhoojista merkittävästi vain etelänjauhiaisia. Etelänjauhiaisia todettiin 88 kasvihuoneviljelmällä, mikä on yli kaksinkertainen määrä vuoteen 2015 verrattuna.

Etelänjauhiainen muistuttaa ansarijauhiaista. Molemmat ovat valkoisia, pieniä hyönteisiä, joiden ruumiin pinnalla on valkoista, puuterimaista pölyä. Kuva Ville Welling.
Etelänjauhiainen muistuttaa ansarijauhiaista. Molemmat ovat valkoisia, pieniä hyönteisiä, joiden ruumiin pinnalla on valkoista, puuterimaista pölyä. Kuva Ville Welling.
  • Ammattimaiseen vihannestuotantoon etelänjauhiainen (Bemisia tabaci) ei ole levinnyt, mutta se voisi siirtää vakavia virustauteja esimerkiksi kasvihuoneisiin tomaatti- ja kurkkuviljelmille, toteaa ylitarkastaja Kim Tilli

Suomessa etelänjauhiaisia ei esiinny pysyvästi. Löydetyt etelänjauhiaisesiintymät on aina hävitettävä.

Keväällä 2016 suurin osa etelänjauhiaisista löytyi maljaköynnös-nimisistä koristekasveista, mutta niitä todettiin myös ruusubegonialla. Jauhiaiset kulkeutuvat viljelmille EU-maista ostettujen taimien mukana.

  • Tuottajien on syytä tarkastaa ostamansa taimet ennen niiden jatkoviljelyä kasvihuoneessa. Kasvipassin pitäisi taata taimien terveys, mutta järjestelmään ei valitettavasti voi sokeasti luottaa. Myös taimia maahantuovien yritysten pitää kantaa vastuunsa, mistä taimierät hankkivat, korostaa Kim Tilli

Kurkun vihermosaiikkivirus (Cucumber green mottle mosaic virus, CGMMV) oli ainoa merkittävä muu tuhooja, jota löydettiin kevään aikana. Se löydettiin muutamalta eri puolilla maata sijaitsevalta kurkkuviljelmältä. Virus alentaa kurkun satoa ja voi tuhota kasvustonkin, mutta sitä ei lainsäädännössä luokitella vaaralliseksi kasvintuhoojaksi.

Ei uusia aasianrunkojäärälöytöjä

Vantaan Kolohongan kaupunginosassa löydettiin lokakuussa 2015 puupakkausten mukana leviäviä aasianrunkojääriä (Anoplophora glabripennis), jotka tuhoavat lehtipuita. Kevään 2016 aikana tutkittiin esiintymisalueen ympäristöä kahden kilometrin säteellä. Apuna tutkimuksissa oli runkojäärien haistamiseen erikoistuneita saksalaisia koiria ohjaajineen. Lisää jääriä ei löytynyt.

Ulkomaisen kasvi- ja puutavaran sekä puisen pakkausmateriaalin tuontitarkastuksissa ei löytynyt vaarallisia kasvintuhoojia, kuten mäntyankeroisia. Maahantuontikielto annettiin muutamalle kasvierälle puuttuneen kasvinterveystodistuksen vuoksi.

Taimimyymälöissä seurattiin kasvien terveyttä, kauppakelpoisuutta sekä nimilappujen merkintöjä. Eniten puutteita oli nimilapuissa, joita ei ollut tai joiden tiedot olivat puutteellisia. Alppiruusun versopoltetta todettiin yhden taimimyymälän ulkomaisessa taimierässä.