Varpu valmensi voitokkaasti

Kukkavarpukka Ky:n kaksi työntekijää nappasi kärkisijat Kukkasidonnan Suomenmestaruus -kilpailussa.  Kukkavarpukan omistaja Varpu Suontaka-Lahtinen jatkoi näin menestyksellistä mestarisitojien kasvatustyötä. Oheinen juttu on julkaistu Hyvää Pataa -lehden numerossa 2/2016

Lila Hagman ja heli Haapatalo voittotunnelmissa.
Lila Hagman ja Heli Haapatalo voittotunnelmissa.

Heli Haapatalo voitti Kukkasidonnan Suomen mestaruuskilpailun, joka järjestettiin Tampereen Supermessujen yhteydessä huhtikuun 15.–16. päivänä.  Lila Hagman tuli yleisessä sarjassa toiseksi, ja sai samalla kultaa juniorisarjassa. Molemmat työskentelevät Kukkavarpukassa Ikaalisissa.

– Voitto tulee aina yllättäen, vaikka kultaa lähdin hakemaan, sanoi Heli kilpailun ratkettua.

Kilpailussa oli yksi ennakkotyö, Kevätpuu, jota Heli ja Lila olivat taustajoukkojensa kanssa hioneet kuukauden päivät.

Helin kevätpuu

– Paljon saimme tukea Varpulta. Ikaalisissa toimii myös käsi- ja taideteollisuusoppilaitos, jossa tehtiin sekä minun että Lilan töihin metalliset pohjat, kiitteli Heli.

Muina kilpailutöinä olivat sidontatyö annettuun astiaan ja finaalissa kukkakori kesäjuhliin sekä kukkaistutus terassiin avajaisiin.

Heli opiskelee floristimestariksi

Mäntsälästä kotoisin oleva Heli on työskennellyt Kukkavarpukassa nelisen vuotta suorittaen ohessa Keudan Mäntsälän yksikössä opintojaan. Hän on suorittanut puutarhurin ja floristin tutkinnot ja parhaillaan hän opiskelee floristimestariksi.

– Yli puolenvälin jo ollaan, määrittelee Heli joustavien opintojensa vaiheen.

Ennen Suomenmestaruutta Heli oli saalistanut kolme vuotta sitten kolmannen sijan. Viime vuonna hän voitti Helsingin Avoimet -sidontakilpailun.

Heli sanoo viehtyneensä käsillä tekemiseen pienestä alkaen.

– Olen aina tiennyt, että minusta tulee kukkasitoja.

Lila lähtee Taitajien Euroopan mestaruuskisoihin

Lila Hagman ilmoitti olevansa hyvin tyytyväinen, vaikka yleisessä sarjassa hän jäi hopealle.

Lilan kevätpuu

– Kyllä vielä tilaisuuksia tulee voittaa Heli, naurahtaa Lila. Yleisen sarjan hopeasijan ohella Lila sai juniorisarjasta kultaa.

Lilalla on taustalla voitto ammattikoululaisten Taitaja 2014 -kilpailusta ja hän menee ensi joulukuussa edustamaan Suomea Euroskills-kilpailuun Göteborgiin.

Lohjalta kotoisin oleva Lila opiskelee työn ohella Keudan Mäntsälän yksikössä floristitutkintoa. Hän muutti työn perässä Ikaalisiin viime lokakuussa.

– Huomasin, että Kukkavarpukassa on vapaa työpaikka. Olin kuullut, että Varpu on hyvä opettaja ja pomo.

Intohimoa kukkasidontaan

Varpu on kouluttanut omassa liikkeessään monia mestarisitojia: Heliä ja Lilaa ennen mm. Jenniina Tiikkaista ja Jaana Korhosta.

– Minulla on ollut onni löytää loistavia sitojia. Rakastan työskennellä lahjakkaiden floristien kanssa, jotka tekevät työtään intohimoisesti.

– Opettamisessa ja ohjaamisessa on vastavuoroisuus tärkeää. Ei pidä antaa pelkästään opettajan omaa näkemystä, vaan opiskelijan omaan persoonaan pohjautuva valmennus vie sidontatyöt oikealle tielle. Opiskelijan täytyy olla sitoutunut, sillä jotta ihmisen saa oppimaan, tulee hänen olla ”110 lasissa” jutussa mukana, totesi Varpu Suontaka-Lahtinen.

Varpu oli huhtikuussa tuomaroimassa Euroopan mestaruuskilpailuja Italian Genovassa.  Näistä kisoista floristimestari Pirjo Koppi toi kolmannen sijan Suomeen.

Kukkakauppias Varpu Suontaka-Lahtinen on itsekin voittanut kukkasidonnan Suomen mestaruuden vuosin 1980 ja 1982. Hänellä on tuomaripätevyys kansainvälisiin kukkasidontakilpailuihin.